Време за четене: 6 минути

Истории за лека нощ за момичета бунтарки 2” (изд. „Сиела“) – продължението на бестселъра на New York Times от  Елена Фавили и Франческа Кавало – се появява на българския пазар с нови 100 истории, които вече вдъхновиха момичетата по целия свят да мечтаят дръзко. 

Във втората част от книгата, преведена на повече от четиридесет езика, ще откриете портретите на кралици и активистки, астронавтки и изобретателки, фотографки и писателки, спортистки и музикантки – всички до една с удивителни съдби, които показват, че няма нищо невъзможно.

Прочетете откъс от книгата при нас, посветен на три удивителни жени.

АГАТА КРИСТИ
ПИСАТЕЛКА

Имало едно време едно момиче, което обичало да пише. Стихове, любовни разкази, мистерии, писма – опитало всичко. Агата най-много искала да е професионална писателка. Говорела за мечтата си с кучето си Джордж Вашингтон по време на ежедневните си разходки. Всяко ново място, което с Джордж посещавали, Агата си представяла като сцена за някой разказ и всеки път, когато срещнела някого, се питала дали този човек може да е един от героите ù.

Агата пращала разказите си в списания, но те ги отхвърляли. Писмата с откази се трупали, но Агата не позволила това да я спре. Тя била запален читател и особено много обичала загадъчните убийства.

Затова написала свой детективски роман.

Казвал се „Аферата в Стайлс“, а главният герой бил Еркюл Поаро, бел­гийски детектив с фантастичен мустак. Много издатели отхвърлили ръ­кописа на Агата, но накрая един от тях казал „да“.

Когато романът бил публикуван, пожънал огромен успех и поставил на­чалото на една невероятна кариера. Книгите на Агата Кристи са прода­дени в повече от два милиарда копия и са преведени на над сто различни езика, което я прави най-продавания романист на всички времена.

Еркюл Поаро със своя остър мустак и госпожица Марпъл със сладки­те си шапки сега са сред от най-популярните литературни детективи. Участвали са във филми и сериали и са карали милиони хора да се чудят кой е злодеят, докато разгадават случая.

През забележителната си кариера Агата написала шейсет и шест де­тективски романа, четиринайсет колекции с кратки разкази и най-дълга­та пиеса на света – „Капан за мишки“.

15 СЕПТЕМВРИ 1890 Г. – 12 ЯНУАРИ 1976 Г.
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

ОПРА УИНФРИ
ТЕЛЕВИЗИОННА ВОДЕЩА, АКТРИСА И БИЗНЕС ДАМА

Имало някога едно малко момиче, което взимало интервюта от гарвани. Също така интервюирало куклите си от царевични кочани и толкова добре рецитирало Библията, че хората му дали прякора Пасторката. Казвало се Опра и обичало да говори, но семейството му не го слушало. Майка му го избутвала и казвала: „Тихо! Нямам време за теб“. Баба му не му давала да плаче дори когато го биела. „Хората ще си помислят, че си слаба“, казвала тя.

Но Опра не можела да понася да таи всичко в себе си.

Затова и продължавала да търси възможности да говори. Продължавала да търси хора, които да изслушат какво има да каже. Първо се включила в групата за публично говорене в гимназията, след това започнала работа в местна радиостанция и накрая се включила в новинарския екип на ТВ „Балтимор” като втора водеща.

Семейството и приятелите ù много се радвали. Но дълбоко в себе си Опра се съмнявала, че съобщаването на новините е това, което най-много обича да прави. Тя била уволнена от новините и получила ранно сутрешно токшоу с нисък рейтинг. Опра си помислила, че кариерата ù е приключила. Вместо това, докато интервюирала един продавач на сладолед, тя открила най-големия си талант. Хората започнали да харесват шоуто, защото тя наистина слушала гостите си. Ако плачели, тя усещала тъгата им. Ако били ядосани, тя разбирала болката им. И ако били щастливи, тя се смеела с тях.
Опра станала кралицата на токшоутата. Преместила се в националната телевизия, започнала собствена мрежа и станала мултимилиардер и един от най-щедрите филантропи в историята.

РОДЕНА НА 29 ЯНУАРИ 1954 Г.
СЪЕДИНЕНИ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ

САМАНТА КРИСТОФОРЕТИ
КОСМОНАВТКА

Имало едно време едно момиче инженер, което си сварило кафе в Космоса. Казвало се Саманта и било космонавтка. Саманта учила машиностроене и аеронавтика в университета. След като завършила, тя се записала в училище за пилоти и завършила първа в класа си. Саманта станала боен пилот в италианските военновъздушни сили, но искала да полети още по-високо.

Затова кандидатствала в Европейската космическа агенция, за да се включи в космическата ù програма. Само шестима пилоти от над осем хиляди кандидати били избрани… Саманта била сред тях.
В продължение на две години тя изпълнявала невероятно тежката тренировъчна програма. В един подводен военен тренировъчен лагер в Хюстън в Тексас Саманта трябвало да се научи как да сглобява оборудване на дъното на басейн, четири пъти по-дълбок от нормалните, как да плува, докато носи скафандър, и как да се бори под вода. Дори трябвало да се научи да говори руски!

След като овладяла всичко това, била готова да полети.

На Международната космическа станция капитан Кристофорети извършила над двеста експеримента, за да проучи как човешкото тяло реагира на продължителен престой в нулева гравитация. „В бъдещето човечеството ще живее на няколко планети – предсказала тя, – така че е важно да знаем какво се случва с телата ни в Космоса.”

По време на мисията Саманта експериментирала и с различни видове храна. „Кой би искал да живее на Марс – питала тя, – ако ще може да яде само неща, изстискани от тубичка?“ Тя била третата европейка, която пътувала в Космоса – и първият човек, който си сварил кафе там!

РОДЕНА НА 26 АПРИЛ 1977 Г.
ИТАЛИЯ

Ако сте харесали този откъс, можете да поръчате книгата „Истории за лека нощ за момичета бунтарки 2” от Ozone.bg с 10% отстъпка, като ползвате код azcheta.