Радостта от живота по френски, Доминик Баро, Люк Милар
Време за четене: 7 минути

la vie est belle. Тази прочута фраза описва онова специфично отношение на французите към живота, което ги отличава от всички нации по света. С прочутите кафенета и бутици, изискани дрехи, опияняващи парфюми, примамливо ухание на кроасани, легендарни писатели и величествени замъци, Франция пленява въображението.

Но в какво се крие безспорният чар и магнетизъм на Франция? Защо е на първо място в света като туристическа дестинация? И защо французите са смятани за мърморковци и самохвалковци?

Доминик Баро и Люк Милар решават да развенчаят всички митове и да ни разкрият тайната – как да открием „Радостта от живота по френски“ (изд. „Ера“)!

Френският начин на живот е удоволствие, а насладата винаги е приоритет. Щастието е едновременно лично и споделено. То е апетит към живота, безгрижно отношение, любопитство към новото и увереност в това, което бъдещето носи.

Раят на книжарниците

Музеи, библиотеки, спектакли и всевъзможни фестивали… За всеки, който иска да научи нещо ново, да надмине себе си, да изследва непознатото или да се възхищава на всичко, което ще види, Франция си остава най-подходящото място! Впрочем едно от най-изненадващите впечатления за туриста, който за първи път посещава страната, е, че не знае какво по-напред да гледа, защото има милиони поводи човек да се обогати духовно.

Съществува обаче едно място, което само по себе си е символ на културата в ежедневието и това е книжарницата. Въпреки че днес книжарниците са по-малко на брой от преди, книжарите се вписват в градския пейзаж също толкова спонтанно, както кафенетата и хлебарниците. Какво по-естествено, ще кажете, човек да си купи набързо книга от някоя будка? Така е, но пътувайки в чужди страни, осъзнаваме по-дълбоко какъв късмет е да живееш във Франция.
Обиколете Лондон или Ню Йорк – желаем ви успех, дано да намерите някоя все още действаща книжарница. Повечето спуснаха кепенците, ставайки жертва на конкуренцията от страна на големите платформи за електронна търговия и пренос на информация.

Във Франция няма нищо подобно и това очевидно не е случайно, защото книгата е много повече от елементарен предмет, който човек може да пъхне в джоба или в чантата си. Книгата е спасително убежище и по дефиниция е символ на копнежа за познание.

Що се отнася до книжарницата, тя е идеалният ориентир за духовно обогатяване и за откриване на нови вътрешни хоризонти. Съгласете се, че човек винаги изпитва опияняващо чувство, когато се разхожда между рафтовете. Може да се възхищава на кориците, да вземе някоя книга и да я прелисти само заради удоволствието да вдъхне този толкова приятен аромат на мастило и нова хартия. Истинска глътка кислород за интелекта! Може да мечтае, да прочете някой параграф, да прегледа набързо няколко пасажа, да се наслади на описание или афоризъм, да тества дали ще му харесат някои нови автори и ако по-специално изпитва възхищение от определен писател, да се заеме да търси нещо от него. Всяка книга е едно приключение, късче въображаем свят, предложено на читателя, а няма нищо по-подходящо, за да открие човек у себе си своето най-добро измерение, скътано дълбоко в душата му.

Това важи до такава степен, че някои книжарници наистина са магически места и ако имате повод, не се колебайте да спрете в Банон, в департамент Алп дьо От Прованс (Горнопровансалски Алпи), за да посетите „Льо Бльое“. Такава книжарница не се среща всеки ден! Минавате от помещение в помещение, качвате се по стълбите, откривате невероятни кътчета, сякаш сградата се е разпростряла толкова нашироко, че ви обзема чувството, че може да се изгубите вътре. За любителите на книгите тя е истинска пещера на Али Баба.

А ако разполагате с цял свободен ден, тичайте към Бешерел, в департамент Ил е Вилен. В това малко селце в Бретан има петнайсетина книжарници и сергии на букинисти, като не бива да забравяме и занаятчийските работилници, свързани с печатарската индустрия. Ако търсите някоя вече изчерпана още преди години книга, точно тук има шанс да я намерите. А и не се знае дали няма да откриете някое интересно четиво, за което дори и не подозирате, че съществува! Може да се е появило някое есе, посветено на социологията на градинските джуджета, или пък някой наръчник, препоръчващ най-добрия начин за оцеляване под смазваща слонска тежест или нападение на крокодил… Що се отнася до първия пример, не сме съвсем сигурни, но по отношение на втория наистина има подобно издание!

Книжарницата е място и за среща със знаещ и страстно обичащ книгите професионалист, защото наистина трябва да си влюбен в тях, за да се занимаваш с тази дейност, обогатяваща по-скоро душата, отколкото портфейла!

Книжарят е човекът, който ще ви разведе из лабиринта от заглавия, ще ви насочи към определен жанр вместо към някой друг или ще ви запознае с някое най-ново издание – къс самородно злато… Не бива да забравяме и че размяната на мнения винаги е от първостепенно значение за щастието по френски.

Знаем го от опит!

Книжарницата, най-сетне, е благодатното място да се запознаете с необичайни читатели. Един ден наш приятел, художник на комикси, който в предишен живот е бил букинист на издания с комикси, ни разказа смайващата история на свой стар клиент. Този достолепен господин на почтена възраст, много коректен и напълно с ума си, бил готов да вложи цяло състояние, за да се сдобие с оригиналните комикси „Приключенията на Тентен“ – много редки издания, които се намират изключително трудно. Щом най-сетне чудото става, човекът хуква към книжарницата и моли собственика да го остави сам в кабинета му за няколко минути само със скъпоценния за него том. Когато наоколо вече нямало кой да го гледа, или поне той така си мислел, разгърнал страниците и трескаво започнал да вдишва аромата им. Заинтригуван от това поведение, което се повтаряло с всяка нова придобивка, нашият приятел в крайна сметка се решил да попита защо се държи по този толкова странен начин. Човекът не скрил причината за изненадващия церемониал: оригиналните издания, споделил той, били отпечатани на особено качествена хартия със специално мастило, което въпреки годините запазило оригиналния си аромат. Вдъхвайки продължително уханието на страниците на този драгоценен том, възрастният господин просто се връщал към чувството на екстаз от своето детство, което изпитвал, когато родителите му подарявали книга с някое ново приключение на измисления от Ерже герой. За възрастния господин единственият начин да изживее отново в цялата му пълнота този момент на абсолютно щастие, бил да зарови глава в рисунките в най-буквалния смисъл на думата!

Трябва да отбележим, че що се отнася до това човек да се чувства добре, има много по-прости начини. Но разказът е чудесна илюстрация за това какво място заема книгата в света на въображението – бидейки сама по себе си предмет, тя е идеалният начин човек да се насочи към безкрайни вселени… или да приласкае отново детето, което винаги съществува в него.

Знаете ли това?

През 2017 година във Франция петнайсет хиляди търговски обекта се занимават с редовна продажба на книги (включително и големите вериги, както и разположените на обществени места будки), като от тях три хиляди осемстотин шейсет и един обекта са книжарници – това е найгъстата мрежа за продажба на книги в света. През 2017 година във Франция 28,6 милиона души купуват книги, а са продадени общо триста петдесет и шест милиона екземпляра от всички жанрове. Това представлява оборот от близо 2792 милиона евро, което е с 1% по-малко в сравнение с 2016 година.

Aко сте харесали този откъс, можете да поръчате „Радостта от живота по френски“ от Ozone.bg с 10% отстъпка с код azcheta.