Време за четене: 16 минути

„Буря над Тъкачната вила“ (изд. „Лемур“, преводач: Светлана Старирадева) е петата част от романтичната историческа сага за Тъкачната вила, с която Ане Якобс покори сърцата на българските читатели.

Аугсбург, 1935 г. Новото време носи и нови правила, към които обитателите на Тъкачната вила трудно се адаптират. Паул Мелцер е изправен пред тежко финансово положение във фабриката и нарастващ натиск от страна на правителството. Шивашкото ателие на Мари е изтласкано до ръба на фалит, заради мълвата, че тя има еврейски произход. Новото поколение със своите модерни идеи също предизвиква трусове в семейството: талантливите композиции на Лео се оказват твърде смели за неговите учители, докато Додо скандализира всички с решението си да стане пилот.

И точно тогава истинска буря връхлита Тъкачната вила. Заради политическите промени, Паул е посъветван незабавно да се разведе със съпругата си и Мари трябва да вземе важно решение, което ще промени живота на всички завинаги…

Прочетете откъс от романа при нас.

4

Многоуважаема госпожице Мелцер,

Във връзка с кандидатстването Ви при нас за длъжността ле­тец трябва, за съжаление, да Ви съобщим, че не виждаме възмож­ност да Ви назначим в нашето предприятие. Работата на пилота изисква освен смелост и дисциплина още и много технически позна­ния за конструкцията и функционирането на лекомоторния само­лет. Поради тази причина имаме предпочитания към кандидатите от мъжки пол.

Съжаляваме, че не можем да Ви отговорим положително въп­реки отличната диплома, и Ви пожелаваме всичко добро в бъдеще.

Хайл Хитлер

Подписано от

А. Бер,

Самолетостроителна фирма „Бюкер“,

Берлин, Рангсдорф

Приложено: документите Ви за кандидатстване.

Додо пъхна писмото обратно в плика и дълбоко въздъхна. Това беше деветият отказ, а толкова се беше надявала на „Бюкер“. Из­лишно – не назначавали жени. Бяха наели Луизе Хофман. Още през януари. Естествено, тя беше известна, можеха да се хвалят с нея, пресата им обръщаше внимание, самолетните заводи „Бюкер“ мо­жеха да рекламират самолетите си.

Тя захвърли плика на бюрото си и се пребори с изкушението да разкъса отказа на хиляди късчета. Не, щеше да запази писмото и да го навре в лицето на стария Бюкер, когато стане известна. Е, скъпи мой, нямахте късмет. Допуснахте огромен шанс да ви се из­плъзне под носа. Международно известният пилот Доротеа Мел­цер, която наскоро прелетя около екватора за рекордно време, из­бра друга фирма. Тогава старият Бюкер ще има да се пули тъпо.

Унила, тя отиде до прозореца. Гледката, позната ѝ от детството, почти не се беше променила. Виждаха се паркът на Тъкачната вила, малка част от алеята, а от другата страна – къщичката на градинаря, където в момента живееше Кристиан със своята Лизл. Вдясно, където преди се простираха обширни ливади с малки групи дървета тук-таме, сега леля Елвира беше построила ко­нюшня с пристройки. Не изглеждаше добре, всъщност загрозя­ваше парка. Хубава гледка представляваха само конете, които пасяха по поляните. Най-вече – палавите жребчета, дошли неот­давна на бял свят, които сега упорито топуркаха след майките си и сучеха. Но конете, за жалост, не бяха светът на Додо.

Този свят се беше сринал. Беше пропаднал в бездънна пропаст след стремглавия полет към висините. Каквото и да опитваше, за да превърне летенето в своя професия, за да печели пари с нау­ченото, то все се проваляше. А досега всичко вървеше така добре. Леля Елвира заплати обучението за пилоти, нейната голяма мечта, Додо издържа двата изпита с превъзходни резултати, а теоретич­ната част беше особено сложна. Летателната част беше фасулска работа, винаги се нареждаше сред най-добрите. Но изпитващите по теория задаваха гадни въпроси и от самото начало ясно показ­ваха, че пилотската професия е само за мъже. Преди е било раз­лично, на по-старото поколение жени летци може би им е било по- лесно, но откакто националсоциалистите управляваха Германия, жените бяха нежелани в това поприще. Обучението им беше ня­колко пъти по-скъпо от това на мъжете и нямаха никакъв шанс да ги допуснат до пътническия транспорт: „Луфтханза“ назначаваше единствено мъже пилоти. Защото жените не издържали на нато­варването. Немската жена трябваше да намери щастието си като домакиня и майка, упражняването на някаква професия беше ра­бота за мъжете.

Но тя няма да се примири. Няма да приключат толкова лесно с Додо Мелцер. Ще измисли нещо, за да постигне целта си въпреки всичката съпротива. Ще открие пролука. Винаги има шанс, трябва само да гледа внимателно и да използва главата си.

Погледна часовника: още час до вечеря. Трудно беше със строго определените от баба Алисия часове за хранене. Закуска – от седем до девет, обяд – в един, вечеря – в шест и половина. Всичко зако­вано и непоклатимо като скала. Ако някога светът рухнеше, баба Алисия в никакъв случай не би пропуснала обяда заради това. Но все едно. Един час трябваше да е достатъчен.

Времето бе мрачно, валеше ситен дъждец, който беше добър за растенията, както всеки път казваше Кристиан, но Додо не пона­сяше дъжда. Неподходящо време за летене. В най-лошия случай горе може да ти замръзне карбураторът.

В преддверието подмина Хана, която изхвърча от кухнята, за да ѝ донесе чадър.

– Благодаря, не ми трябва! – подвикна ѝ, отвори вратата и за­подскача надолу по стълбите. Движението ѝ се отрази чудесно. Навлезе навътре в парка и вдиша влажния, хладен въздух. Беше по-добре от това да стои горе в стаята и да увесва нос. Макар че косата ѝ стана вир вода, а глупавата пола залепна по краката ѝ. Изобщо, полите бяха непрактични. Тя предпочиташе пилотските панталони: бяха удобни, с тях можеше да се движиш както си по­желаеш, да се навеждаш, да клякаш, да тичаш или да си стоиш на главата – никой не можеше да наднича под тях. Но тук, в Тъкач­ната вила, това беше невъзможно дори и само заради баба Алисия. Родителите ѝ също не одобряваха да носи панталони. Най-вече мама, която все искаше да ѝ шие модерни рокли…

Ето я старата къщичка, в която преди живееше градинарят дядо Блиферт с внука си Густав. Старият Блиферт отдавна не беше между живите, горкият Густав също внезапно почина преди пет години. Тежко ѝ на Аугусте, жена му, която остана с три деца и куп дългове. Сега Кристиан и Лизл живееха в къщичката и през сво­бодното си време Кристиан постоянно майстореше нещо по нея. Даже и в това дъждовно време той стоеше отвън, поставил на дър­веното магаре парче дърво и усърдно го дялкаше.

– Здравей, Кристиан – извика тя. – Нов перваз ли правиш?

Той вдигна глава изненадан, защото не я беше забелязал, а после се изчерви и остави триона.

– Добър ден, многоуважаема госпожице! Не, няма да е перваз.

Тя изгледа с любопитство предмета. Действително, формата му беше твърде странна за перваз на прозорец. Нужно ѝ беше малко време, но след това отгатна.

– Бебешка люлка ще е! – възкликна тя. – Това е частта откъм главата, нали? Господи! Време ли ви е?

Той се усмихна засрамен и взе пилата, за да заглади дупката за хващане. Така люлката можеше да се вдигне и да се премести. Можеше също да се прокара лента, за да може люлката да се за­люлява от леглото, без да се налага родителите да стават. Беше помислил за всичко.

– Така изглежда – отвърна той. – Време си е, след четири го­дини, нали?

– За хубавите неща трябва да се почака – ухили се Додо. – В ро­зово или в светлосиньо ще я боядисаш?

Още не беше взел решение по този въпрос. Щеше да се разбере чак след раждането на детето.

– Само ще я шлайфам и лакирам. Дървото и така си е хубаво. Ако Лизл пожелае, по-късно ще я боядисам. Но недейте да ѝ казвате – искам да я изненадам.

– Разбирам!

Тя прокара ръка по мокрото си от дъжда лице и отметна един кичур от челото си. Пфу, сега водата започна да се стича под пуло­вера ѝ надолу по врата. Май щеше да е по-добре, ако беше взела чадъра.

– Всичко хубаво, Кристиан!

– И на вас, многоуважаема госпожице!

Бяха оставили караваната до конюшнята, защото там беше под навес и на завет. Додо се огледа на всички страни, но освен конете, които си стояха преспокойно в дъжда, не се виждаше ни­кого. Къде ли беше тя? Човек можеше да стане вир вода, чакайки толкова време. Додо седна на теглича на караваната и се загледа към разсадника, където всичко по полето цъфтеше и избуяваше. Леля Лиза ѝ разказа, че Аугусте и най-големият ѝ син Максл много се карали, понеже Максл не можел да прости на майка си големите дългове.

– Мога да блъскам колкото си искам, но няма да изплуваме, за­щото почти всичко, което изкарам, го прибира банката – казал той веднъж на леля Лиза, когато си купувала цветя от тях. Тогава тя решила – според собствените ѝ твърдения – да предложи на Ау­густе поста на домашна прислужница. Не ѝ било лесно, тъй като преди се били случили разни неща, за които леля Лиза не обичаше да говори.

– Но аз не съм злопаметна – бе казала леля Лиза с усмивка. – Лизл е мило момиче, а освен това се е случило преди брака ми с Клаус фон Хагеман.

Според Додо леля Лиза се беше държала прекрасно и това беше от полза за всички. Разсадникът процъфтяваше под ръковод­ството на Максл. Той беше назначил двама души, а сега с майка му заедно изплащаха дълговете. Ханзл скоро щеше да завърши средното училище, а Фриц прекарваше всяка свободна минута в конюшните на леля Елвира.

– Момчето проявява усет към конете, какъвто още не бях виж­дала – превъзнасяше се леля Елвира. – Прилича на скъпия ми Ле­шик горе в Померания, който също можеше да общува с конете. Щом Фриц най-после приключи с училището и ако още съм жива, ще може да започне да работи при мен като коняр.

Единственото у Фриц, което притесняваше леля Елвира, беше, че от известно време членуваше в младежката организация „Хит­лерюгенд“. Максл го беше насочил натам – той бе влязъл в парти­ята веднага щом започнаха да приемат нови членове.

– Защото е по-добре за бизнеса – така твърдеше.

Леля Елвира опита да разубеди Фриц, но на него му харесваше при младите нацисти, не го затрудняваха дългите походи и фи­зическото натоварване, „войнишкото“ за него беше правилно. От­скоро спестяваше за кама и завиждаше на другарите си, които вече имаха. Мечтаеше да стане част от конницата на организацията, но досега не се беше получило.

– За какво ти е? – зачуди се леля Елвира. – Накрая Хитлер пак ще започне война и конете ми трябва да излязат на бойното поле.

Фриц ѝ обясни, че е чест да се биеш за Германия. Но с това не можа да впечатли лелята.

– Знаеш ли колко коне загинаха в мъки в Световната война? Десетки хиляди. Невинни създания, изпратени под дъжда от кур­шуми, разкъсани от гранати, лежащи с разпорени търбуси в око­пите… Но вие младите нямате никаква представа. А не са минали и двайсет години.

Според Додо състраданието на леля Елвира към конете беше доста преувеличено. През Световната война в края на краищата в страдания се бяха разделили с живота си и безброй войници. Не на последно място – и бащата на Хени. Но веднъж баба Алисия каза, че леля Елвира може да тъжи повече за мъртъв кон, отколкото за починал човек.

Додо се изправи, защото бавно започна да ѝ става студено, заподскача на място и се заоглежда във всички посоки. Все още – нищо. Нима тя беше забравила? Едно обаче беше ясно: щеше да закъснее за вечеря. Ядосана, измъкна ключовете за караваната от джоба на полата си и отвори вратата. Спокойно можеше да почака и вътре, беше по-удобно за сядане. После установи, че по полата ѝ бяха останали петна от теглича, защото някой беше прекалил със смазочното масло. Сега и това! Мама ѝ беше ушила полата за рождения ден.

Въздухът в караваната беше застоял, сандъкът трябваше да се проветрява редовно. Дано зад стенната облицовка не се беше об­разувал мухъл. Какво ли си бяха мислили мама и татко, подаря­вайки ѝ караваната, вместо да позволят на леля Елвира да ѝ купи самолет?

– Нашата Германия е прекрасна, Додо – бе обявил татко. – Опоз­най я отблизо, вместо все да я гледаш отгоре.

Много смешно! Естествено, страхуваха се за нея. Беше разбира­емо – миналата година при злополука пак загина нейна колежка. Преди пет години обаче татко за малко да умре от сърце, защото се беше притеснил за фабриката. Животът винаги беше пълен с опасности, дори и да не излетиш в небето със самолет.

Пък и тези глупави слухове, че скоро щяла да започне война. За това говореше не само леля Елвира, наставникът ѝ в полетите Юрген също имаше подобни натрапчиви идеи.

– Момиче, по-добре е да останеш на земята – беше ѝ казал той на сбогуване. – Изпращат ни за обучение младежи направо от учи­лищната скамейка. Не момичета – единствено момчета. Трябва да се научат да летят, защото подлежат на военна служба. Това е скритата мисъл. А заводите трябва да произвеждат бойни само­лети, има предписания от държавата и се хвърлят много пари. За­белязваш ли? В Германия систематично се въоръжават. За следва­щата война.

Тя беше повдигнала рамене. Защо пък война? Всички възрастни, които познаваше, бяха щастливи, че Световната война е свършила. Никой от тях нямаше желание още веднъж да отиде на фронта, за да го застрелят. Татко – със сигурност, а Лео – още по-малко. Той щеше да е най-калпавият войник на света.

Тя се сепна, защото отвън някой удари с ръка по стената на караваната и лекото съоръжение се разтресе, въпреки че беше здраво укрепено.

– Хени? Най-после! Чакам цяла вечност. Заради тебе ще закъс­нея за вечеря!

Хени сви ослепително жълтия си чадър и се качи при нея в ка­раваната.

– Съжалявам, не можах да си тръгна по-рано, защото Людерс трябваше да ми разкаже половината си живот. На три пъти опитах да я отсвиря, но се беше залепила за мене като гербова марка…

Хени носеше свободен летен костюм в светло бежово с подхо­дяща шапка към него, само обувките ѝ бяха съсипани от ходенето по мокрите паркови алеи.

– Уф, колко спарено! – простена тя. – Нужно е основно по­чистване. И пердетата са мръсни. Ами тапицерията? Предишните собственици куче ли са имали? Навсякъде жълти косми!

За такива неща на Додо ѝ липсваше усетът на домакиня, но Хени имаше право. Вътре не беше особено уютно, още повече в подобно противно време.

– Мама иска да ушие нови завеси и калъфи за мебелите – заяви тя. – Но кажи най-после какво си намислила. Да не искаш да взе­меш назаем караваната?

– Глупости! – каза Хени и се разсмя. – Мислех заедно да се пош­ляем за няколко дни из околностите. Ще си взема отпуск от фабри­ката. А когато Лео се върне, може да дойде и той.

– Лео?

– Защо не? Трябва да помисли и за нещо друго. Не смяташ ли? Иначе веднага пак ще се втурне към фабриката, за да предизвиква хаос.

Додо прекрасно знаеше, че брат ѝ не е на мястото си във фабри­ката на баща им. Но тя не беше паднала от небето. Напълно ѝ беше ясно какво цели милата ѝ братовчедка с това предложение.

– Не зная дали Лео ще има желание – поколеба се тя.

– А защо не? – попита Хени с невинно изражение.

„Защото твоите опити за сближаване са му дошли до гуша“, помисли си Додо. Но замълча. В това отношение Хени беше също като майка си, леля Кити: изключително твърдоглава. Ако Хени имаше намерение да прелъсти брат ѝ по време на пътешествието с караваната, всичко можеше да приключи само с кавга. А за това Додо нямаше абсолютно никакво желание.

– Заминете без мене – предложи тя. – С удоволствие ще ви пре­доставя караваната.

Хени почука с пръст по слепоочието си.

– А кой ще кара колата? Нямам книжка, Лео – също.

Ясно. Трябваше им за шофьорка, а освен това Лео никога не би тръгнал сам с Хени на пътешествие с каравана. Додо въздъхна. Как да постъпи? Ако откаже, Хени със сигурност ще ѝ се разсърди. По-добре да приеме и да остави нещата да поемат своя ход. Лео без друго ще откаже и всичко ще се разреши от само себе си.

– Готова съм да се реванширам – прекъсна мислите ѝ Хени.

Пазарлък. Типично за Хени. Можеха да я изправят на пазара в Египет да продава кесии с пясък и тя щеше да натрупа от това цяло състояние.

– Как да се реваншираш?

Хени придоби хитро изражение, което означаваше, че в ръкава си крие коз.

– Търсиш си работа в някоя самолетна компания, нали? – каза тя и присви очи.

– Може би – рече Додо провлечено. – Или поне това би било добро начало.

– Имам една идея…

– Ти? – невярващо се разсмя Додо.

Хени прехвърли крак върху крак и се облегна назад. При което установи, че стената на караваната е доста корава.

– Чувала си за Вили Месершмит, нали?

– И какво от това?

Вили Месершмит беше главен конструктор на Баварските са­молетни заводи в Аугсбург. В момента там произвеждаха Bf 108 – четириместен самолет, предвиден за полети в Европа. Додо още не беше кандидатствала при тях. От една страна, заради Ели Бай­нхорн, която летеше с такъв самолет и никоя начинаеща жена пи­лот не би могла да се мери с нея. И на второ място ‒ защото със своята категория А Додо не можеше да управлява четириместни самолети. За тях трябваше да вземе категория Б. А това сега беше почти невъзможно за жени.

Хени продължи да говори необезпокоявана, докато дъждов­ната вода започна да се стича от навеса на пода на караваната. Додо се наведе напред и затвори вратата.

– Месершмит има приятелка. Казва се Лили Щромайер. От Бам­берг е и е много, много богата. След икономическата криза му дала пари, за да продължи със самолетните заводи. Разбираш ли?

– Не!

Хени завъртя очи, защото Додо сякаш съвсем беше блокирала.

– Финансира го. Затова и тя има думата. Така става, когато да­деш пари на някого.

– И за какво ми е тази Лили? Да ѝ искам заем ли?

– Мама я познава – поясни Хени и настойчиво погледна Додо. – Преди години купувала картини от нея и сега се чуват по теле­фона от време на време. Вече схващаш ли?

В главата на Додо нещата започнаха да се подреждат. Леля Кити познаваше една жена, която имаше влияние върху известния кон­структор Вили Месершмит. Това ли беше шансът, който очакваше? Или беше пълна глупост?

– Никой не назначава жени за летци – рече тя и предпазливо добави: – С много малки изключения.

Хени грейна, защото Додо най-сетне проумя.

– Точно така! – извика тя. – Слушай сега. Ще напишеш молба, а аз ще накарам мама да се обади на тая Лили и да я омае с племен­ницата си. Познаваш мама – лесно ще се справи с това.

Можеше да се опита. Беше по-добре, отколкото да седиш в дъжда и да тънеш в мрачни мисли.

– Е, хубаво – каза Додо и подаде ръка на Хени. – Ако успееш да направиш така, че да ме поканят на интервю за работа, тримата заминаваме на пътешествие с караваната.

– Но ти ще се погрижиш и Лео да дойде – настоя Хени.

Нямаше да е лесно, но не беше невъзможно.

– Съгласна!

Стиснаха си ръцете, давайки си тържествено обещание, а после Додо погледна часовника си и изпъшка:

– Вече е осем! Баба Алисия ще ме направи на кайма!

Излязоха навън, Хени отвори чадъра си и двете братовчедки тръгнаха през парка, свити под опънатото жълто платно.


Можете да поръчате тази и други книги от Ozone.bg, за много от тях ви очакват отстъпки.