Време за четене: 7 минути

Няколко години след като основа Първа детска академия за добри обноски, експертът по социален и международен бизнес етикет Невена Басарова-Дичева е готова и с първата си книга. „Детска академия за добри обноски“ (изд. „Софтпрес“) е пълноцветен и практичен наръчник за деца и родители, илюстриран от Стелияна Донева.

В изданието Басарова събира най-важното от своя опит в обучението по етикет и общуването с децата. С помощта на илюстрациите книгата се превръща във вълнуващо приключение, което помага на читателите да откриват света около себе си с уверена усмивка.

„Детска академия за добри обноски“ не е просто сборник с правила за това как да държим вилицата и ножа, защото  добрите обноски не се изчерпват с етикета при хранене. Те ни помагат да се справяме във всякакви социални ситуации, да разрешаваме конфликти, да създаваме добро първо впечатление и да печелим приятели.

Тук ще намерите откъс от книгата, посветен на емоционалната интелигентност.

Много често емоционалната интелигентност (ЕИ) се бърка с интелект и коефициент на интелигентност. Всъщност ЕИ е умението да определиш какво изпитваш в даден момент и да реагираш подходящо. Това ти помага да общуваш пълноценно с другите, а и да се чувстваш добре, защото част от емоциите се показват навън, а друга част остава вътре в нас като заряд.

ГОЛЕМИТЕ 5

Съществуват пет основни емоции, които всеки човек изпитва. Това са: радост, гняв, тъга, страх и отвращение. Към тях често се добавя и още една — изненадата. Интересното е, че не можем да изпитваме две емоции едновременно. Например не може да те е страх от нещо и да изпитваш радост. Емоциите винаги показват моментното ти състояние и определят как се чувстваш.

В една и съща ситуация и при едни и същи обстоятелства двама души могат да изпитват напълно различни емоции. Например мама ти е гневна заради разхвърляни играчки, а ти си тъжен, че мама ти се е скарала. Хората са различни, имат различни интереси и приоритети, различно издръжливи са — някои се уморяват по-бързо от други. На теб днес може много да ти се иска да отидеш на кино, но майка ти да е решила да се насладите заедно на хубавото време и категорично да отказва да те заведе. Или на теб много да ти се играе тенис с твоя най-добър приятел, но той да е изморен. Това не означава, че мама не те обича, а твоят приятел не е истински приятел. Това означава, че имате различни мнения, предпочитания и физическа възможност.

Не бива да бъдеш нито тъжен, нито гневен, че не всеки път се случва точно това, което искаш. Много е важно да се научиш на диалог и толерантност. Разговаряй с мама и приятеля си за причините за техния отказ. Изслушай ги внимателно, без да ги прекъсваш. Може би имат право. Прояви търпение и разбиране, следващия път и мама, и приятелчетата ти могат да се съгласят с теб и твоята гледна точка именно защото си уважил техните предпочитания днес.

РАДОСТ

Добре е да си смел и също толкова смело да изразяваш емоциите си. Когато получиш мечтана играчка за подарък, покажи, че се радваш. Благодари, усмихни се, подскочи дори, ако имаш импулс да го направиш, можеш да прегърнеш този, който ти я е подарил (особено ако е баба или мама, татко или дядо). Сподели на глас: „Ехаааа, толкова се радвам, откога си мечтая за тази играчка. Толкова е вълнуващо“.

ГНЯВ

Гневът е силна емоция, която всички хора изпитват. Представи си, че те обвиняват несправедливо за нещо. Идва ти да крещиш, и да затръшнеш вратата след себе си. Може да го направиш, но това няма да реши проблема. Даже може да го задълбочи. Затова е добре да си поемеш дълбоко въздух и да се отдалечиш. Изчакай емоцията да премине и едва тогава поговори със замесеното дете или възрастен. Изясняването на ситуацията е важно, за да се разбере защо се е стигнало дотук.

ОТВРАЩЕНИЕ

Съвсем нормално е, когато ти предлагат да ядеш храна, която изключително много не харесваш, да изпитваш отвращение. Ако ти поднеса кралски скариди, които ти смяташ за неапетитни заради червените им крачета и щръкнали мустачки, е нормално да се намръщиш. Реакцията тук е лесна — просто не ги ядеш. Понякога е възможно човек да изпитва отвращение и към друг човек или постъпка — например предателството на приятел. Тогава си дай време да решиш дали можеш да простиш.

ТЪГА

Тъгата е чувство, което често изпитваш, когато внезапно ти бъде отнето нещо любимо. Когато например се преместиш в нов град и ти липсват старите приятели. Нормално е да се чувстваш самотен, всичко ново да ти се струва чуждо. Нормално е и да ти се плаче. Дай си време да потъгуваш. Но не изпадай дълго в униние. Поддържай връзка със старите си приятели по телефона, излез навън, запознай се учтиво с нови деца, пообщувайте и си намери нови приятели.

СТРАХ

Почти всеки човек изпитва страх от непознатото или от опасни за живота и здравето му събития, животни или дори хора. Страхът всъщност е начин тялото ни да се задейства и да ни помогне да се справим с опасността. Благодарение на страха хората са развили своя инстинкт за самосъхранение, който ни помага да избягваме опасностите и да оцеляваме.

СТЕСНИТЕЛНОСТ И СРАМ

Срамът, подобно на гнева и страха, е естествена и нормална емоция. Тя обаче важи само за хората. Животните не могат да се срамуват. Виждал ли си коте, което се срамува, че е изяло храната на друго коте или пък че се е държало невъзпитано?

Да се срамуват се случва и на деца, и на възрастни. Много често срамът е свързан със страх, че няма да се представиш по най-добрия начин, по който искаш.

Представи си например, че много обичаш да свириш на китара или пиано и си много добър в това. Репетирал си цяла година за големия концерт с много желание и отдаденост, но когато дойде денят, ти идва да избягаш, защото имаш чувството, че няма да се справиш, че ще объркаш нотите, че някой от публиката ще ти се присмее и ще се изложиш ужасно. Дори големите звезди се притесняват, когато излизат пред публика. Това се нарича сценична треска, но ако умееш да я управляваш, вълнението от нея не само няма да ти попречи, а може да направи изпълнението ти още по-въздействащо.

Дори да се объркаш леко по време на концерт, не се паникьосвай, продължи спокойно и уверено напред. Всяко дете има своите моменти на слабост. Възрастните също. И това не е срамно. Това са ситуации, благодарение на които ние се изграждаме като личности — развиваме онези свои качества, които ни отличават от другите и ни правят специални.

Най-важното в монети на слабост и неуспехи е да не се отказваш. Може да не успееш да направиш нещо веднага, може да се провалиш дори три, пет или седем пъти, но това не означава, че някой ден няма да си най-добрият.

УВЕРЕНОСТ И САМОЧУВСТВИЕ

Уверените хора със самочувствие са тези, които успяват да намират изход в трудни ситуации, да печелят в надпревари, да помогнат на някого в нужда, да покорят високи върхове, да получат златен медал, да се наслаждават на успехите си. Затова не се страхувай да проявяваш увереност в ситуации, в които чувстваш, че знаеш и можеш. Самочувствието е качество, което ще ти помогне много, но е важно то да е обосновано — тоест да го проявяваш тогава, когато наистина имаш знанията и уменията, които се изискват. Ако демонстрираш огромно самочувствие на урок по плуване, например, а в действителност изобщо не можеш да плуваш ще се държиш не като уверено дете, а просто като самохвалко.

Твой ред е

Спомни си някое умение, което ти е било много трудно и ти е отнело много време да овладееш, а сега се справяш с лекота и се гордееш с него. Как се чувстваше в началото? Как точно постъпи тогава и как се чувстваш сега?

Ако откъсът oт „Детска академия за добри обноски“ ви е харесал и искате да прочетете книгата, можете да я поръчате от Ozone.bg с 10% отстъпка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си.