Време за четене: 11 минути

„5-секундното правило“ от Мел Робинс (изд. „Софтпрес„, преводач: Елена Павлова) предлага просто и универсално решение за най-големия ни проблем – че се спираме, когато трябва да направим крачка напред. Мел Робинс се позовава на науката за навиците, на разтърсващи лични истории и на някои от най-знаменитите моменти в човешката история, за да обясни силата на решаващия миг, в който избираме да действаме.

Прочетете откъс от книгата при нас.

С годините съм получавала много въпроси за 5-секундното правило. Исках да започна въведението към използването му с отговор на най-честите питания, които са ми отправяли за този чудесен инструмент.

Какво точно е 5-секундното правило?

Правилото е прост, подкрепен с проучвания метакогнитивен инструмент, който създава незабавна и продължителна поведенческа промяна. Метакогнитивизмът, между другото, е просто лачен термин за всевъзможни техники, които позволяват да победиш мозъка си, за да постигнеш по-съществените си цели.

Как да използвам Правилото?

Използването му е лесно. Винаги, когато почувстваш инстинктивен импулс да последваш някаква цел или ангажимент – или в мига, когато усетиш, че се колебаеш да извършиш нещо, което знаеш, че трябва да извършиш, използвай Правилото.

Започни с броене наум наобратно: 5-4-3-2-1. Броенето ти помага да се фокусираш върху целта или обещанието и те отвлича от притесненията, мислите и страховете ти. Веднага щом стигнеш до „1“, се раздвижи. Това е. Наистина е просто, но нека повторя още веднъж: всеки път, когато има нещо, което знаеш, че трябва да направиш, но чувстваш несигурност, страх или притеснение… просто поеми контрол, като преброиш 5-4-3-2-1. Това ще успокои съмненията ти. И след това, на 1 – се раздвижи.

Броенето и движението са действия. Като се учиш да действаш тогава, когато по принцип би спрял и би се замислил, пораждаш изумителна промяна. Броенето наобратно постига няколко много важни цели едновременно: отвлича те от съмненията, съсредоточава мислите ти върху онова, което трябва да направиш, подканва те към действие и прекъсва цикъла на колебания, премисляне и спъване на импулса.

Ако се чудиш дали Правилото ще работи, ако броиш 1-2-3-4-5 вместо назад: 5-4-3-2-1, отговорът е не – не става. Просто питай Трент.

Мел, По повод 5-секундното правило, открих също така, че не работи, ако броя от 1 до 5. Ако го правя, се съблазнявам да кажа 6 и тогава действието се прекъсва. Налага се да броя от 5 до 1, понеже тогава следващото, което ми хрумва (след 1) е СТАРТ. А това определено е задействаща дума. Моите пет стотинки.

Както Трент е открил, ако броите от едно нагоре, просто ще продължите с броенето. Когато броите наобратно: 5-4-3-2-1… няма как да продължите след 1, това е сигналът за действие.

Защо се нарича 5-секундното правило?

Получавам този въпрос много често. Ще ми се да имах по-добър отговор. Нарекох го „5-секундното правило“, тъй като това беше първото ми хрумване сутринта, когато го използвах – и името му залепна. Да не забравяме, че предишната вечер бях гледала изстрелването на ракета и си помислих: „Ето така ще излетя от леглото – като ракета!“. На следващата сутрин преброих отзад напред: 5-4-3-2-1, понеже НАСА прави така, когато изстрелва нещо в космоса. Започнах от 5 без особени причини, освен че ми се струваше точното количество време, което да си отпусна.

Постепенно научих, че в света има много други „петсекундни правила“, например това за яденето на храна от пода, 5-секундното отброяване за изстрел в баскетбола, играта, която Елън Дедженерис играе в токшоуто си[1], както и петсекундният тест, който се прави за проверка дали повърхността на тротоара не е прекалено гореща, за да стъпи на нея кучето ти[2].

Ако знаех, че моето правило ще се разпространи навсякъде по света, може би щях да му измисля по-оригинално име. Но от друга страна, всички тези 5-секундни правила имат нещо общо. Те изискват физическо движение в рамките на 5-секунден прозорец.

Физическото движение е най-важният елемент и от моето Правило, тъй като когато се движиш, физиологията ти се променя и умът я следва. Може би името не е просто подходящо, а направо идеално, тъй като препраща към всички петсекундни прозорци в живота и това кара Правилото да звучи по-познато, универсално и вярно.

Правилото напомня за мотото на „Найк“: „Просто го направи!“…

Разликата между този девиз и Правилото е проста. Девизът е концепция – той е това, което трябва да се направи. 5-секундното правило е инструмент – то е как да направиш нужната стъпка.

Има си причина Just Do It („Просто го направи!“) да е най-знаменитият слоган в света и да намира отклик във всички култури. Знаеш ли какво го прави толкова могъщ? Думата „просто“.

Тя е включена, тъй като „Найк“ са открили нещо, за което ще говорим много в тази книга – точно преди да действаме, първо спираме да помислим. „Просто го направи“ признава, че всички се мъчим да се тласнем към все по-добри и по-добри постижения. Всички се колебаем и се борим с чувствата си, преди да скочим в дълбокото. Думата „просто“ ни подсказва, че не сме сами. Всеки един от нас има подобни дребни колебания.

Това е моментът точно преди да поискаш да се присъединиш към вече започналия любителски мач; моментът, когато се чудиш дали да направиш трета серия набирания и се питаш дали да излезеш навън да потичаш въпреки поройния дъжд.

Девизът приема, че имаш оправдания и страхове, и „Найк“ те окуражава да бъдеш по-голям от тях. Хайде… не го мисли толкова… ПРОСТО ГО НАПРАВИ! Знам, че си уморен… ПРОСТО ГО НАПРАВИ! Знам, че се страхуваш… ПРОС­ТО ГО НАПРАВИ!

Девизът на „Найк“ те тласка отвъд съмненията, за да се включиш в играта. „Найк“ знае, че в теб се крие сила и че тя е точно отвъд оправданията ти. Девизът резонира дълбоко, защото всеки един от нас, дори олимпийският атлет, има нужда от ТЛАСЪК. И именно там се намесва 5-секундното правило; Правилото е начинът да се тласнеш, когато нямаш треньор, съперник, родител, крещящ фен или съотборник, който да ти помогне. С Правилото просто броиш от пет до едно и се изстрелваш.

Има ли 5-секунден прозорец на възможностите за всеки?

Да. Между момента, в който почувстваш порив за промяна, и момента, в който умът ти убива този порив, има прозорец за всеки. Макар мозъкът да заработва срещу теб в рамките на броени наносекунди, очевидно залпът от мисли и оправдания не успява да се задейства с пълна сила и да те спре в първите няколко секунди. 5-секундният прозорец, изглежда, има ефект за всички.

Но моля, чувствай се свободен да експериментираш, за да разбереш как най-добре работи Правилото лично за теб. Аз например съм забелязала, че колкото повече време измине между първоначалния ми импулс да действам и физическото движение, толкова по-силно ми влияят новоизникналите оправдания и по-трудно става да се заставя да действам. Както е открила Анджела, тези 5-секундни решения се превръщат в 50-секундни и в 500-секундни, когато страхът пусне корени. Сега тя използва 5-секундното правило така, все едно мозъкът ѝ ще се „саморазруши“, щом броенето стигне до нула:

Бях там и съм много благодарна за лекцията ти. Сега се прибрах в Сиатъл и държа да знаеш, че ТИ ме предизвика да действам по въпрос, който отлагах поради дълбоки съмнения в способностите си и страх от провал. Открих, че цял живот съм използвала 5-секундното правило, без да го осъзнавам… Но осъзнах и че тези 5 секунди се превръщат в 50 и после в 500, когато страхът пусне корени. Ти ми показа, че умът ми се затваря след 5 секунди, така че сега съм решила да се отнасям към това правило все едно мозъкът ми ще се „саморазруши“ (по липса на по-добро обяснение), щом стигна до нулата, така че най-добре да ДЕЙСТВАМ СЕГА! Благодаря ти от сърце, Мел Робинс, за мъдрите думи.

Ако смяташ, че по-дълъг или по-кратък прозорец ще ти свърши по-добра работа, персонализирай Правилото така, че да ти служи най-добре.

Мат, добър приятел на семейството ни, се подготвяше за първото си състезание „Тъф Мъдър“[3]. Живее в Ню Джърси и през смразяващо студената зима изпрати на съпруга ми следното съобщение: бил смалил прозореца до три секунди, понеже забелязал колко бързо умът му се захваща да го спре.

Кажи на приятелката си Мел, че 5-секундното правило е в действие и тук. Свел съм го до 3 секунди. Защо да умуваш върху усложненията на живота, когато можеш да поемеш напред само след 3 секунди! За 5 успявам да измисля поне две оправдания. След 3 умът ми вече е натиснал първото копче на телефона, за да задвижи лавината. Когато се събудих тази сутрин, направих грешката да проверя термометъра (това отне 2 секунди, но именно на третата се захванах да си обуя дясната маратонка).

Така работят системите в мозъка – колкото по-дълго умуваш над нещо, толкова повече отслабва поривът ти за действие. Изумително добри сме да се подмамваме да стоим точно на мястото, на което се намираме. Веднага щом пори­вът за действие се появи, човек започва да оправдава прогонването му. Затова се налага да се действа бързо – така можеш да се откъснеш от оправданията, преди умът да затвори капана.

За какво мога да използвам Правилото?

В течение на годините чух хиляди примери от хора, които използват Правилото, за да подобрят живота, връзките, щастието и работата си. Но всеки пример спада към една от трите ясно разграничени категории за това как може да се използва то.

Правилото може да се използва, за да се тласнеш към създаването на нови навици, да се измъкнеш от разрушителни такива и да овладееш уменията на самонаблюдението и самоконтрола, така че да действаш по-премерено и по-ефективно по отношение на себе си и на другите.

Може да използваш Правилото, за да се сдобиеш със смелостта, която ти е нужна, за да предприемаш стъпки, които са нови, страшни или несигурни. Правилото ще затвори устата на съмненията ти и ще изгради увереността ти, докато си придаваш начален тласък, за да преследваш желанията си, да споделяш идеите си на работа, да станеш доброволец за проекти, които те напрягат, да създаваш изкуство или да станеш по-добър ръководител.

Можеш да приложиш Правилото, за да спреш пороя негативни мисли и безконечните притеснения, които те смазват. Можеш също така да прекъснеш цикъла на тревогите и да победиш страха си. Когато поемеш контрола над ума си, ще си в състояние да мислиш за неща, които ти носят радост, вместо да се фокусираш върху негативното. И това, по мое мнение, е най-значимото приложение на Правилото.

Защо нещо толкова просто има ефект?

Правилото работи именно защото е толкова просто. Съществуват всевъзможни хитри начини умът ти да убие порива за действие. Някои от най-любимите ми изследователи, професори и мислители са писали бестселъри и са изнасяли епични TED лекции, в които описват как собственият ни ум ни предава с при­видно безкраен списък от фокуси като когнитивни наклонности, парадокс на избора, психологическа имунна система и ефект на прожектора. Всички тези големи изследователи са ме научили, че в момента, в който пожелаеш промяна, прекъсване на привичка или извършване на нещо трудно и страшно, мозъкът ти се захваща да те спре.

Като цяло умът те подмамва да премислиш внимателно всичко. И в мига, щом се поддадеш и го направиш, попадаш в капана на мислите. Умът ти разполага с милион начина да те разубеди да не предприемаш действие. Това е неврологич­ното обяснение защо е толкова трудно да се промениш. Както споменах в Първа глава, промяната изисква да правиш неща, които са притеснителни, страшни или нови. Умът ти по правило не допуска да вършиш подобни неща. Той се бои от всичко, което му се струва несигурно, страшно или ново, и е готов на чудеса, само и само да те убеди да не го предприемаш. Процесът е част от „фабричните настройки“ на всеки човек и колебанието възниква наистина бързо. Именно по тази причина се налага да действаш още по-бързо, за да го победиш.

Правилото е лост и пример за мощни и доказани принципи в модерната психология: склонност към действие, вътрешен локус на контрола, поведенческа гъвкавост, принцип на прогреса, стартов ритуал, златно правило на навиците, автентична гордост, преднамерено действие, планиране тип „Ако – тогава“ и активираща енергия. В рамките на тази книга ще научиш повече за тези прин­ципи, докато навлизаме в по-големи подробности за начините, по които можеш да прилагаш Правилото в специфични области на живота си.


[1] „5-секундното правило“ е игра, в която известните гости в шоуто на Елън трябва да изброят три отговора на един въпрос в рамките на 5 секунди, например „3 неща, които правиш, когато децата заспят“. – б. р.

[2] Набрал популярност в интернет тест, според който, ако можеш да задържиш опакото на дланта си на асфалта в продължение на 5 секунди през лятото, е безопасно да изведеш кучето си на разходка. – б. р.

[3] Tough Mudder – дълго около 22 км трасе с препятствия, които подлагат на изпитание не само физическото състояние, но и силата на духа. Франчайзът има представителства навсякъде по света. – б. пр

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta2020 при завършване на поръчката си.