Време за четене: 7 минути

Личният стил“ от Румяна Пенева (изд. „Софтпрес“) разказва как облеклото променя всеки един от нас и помага на читателите да внесат увереност, красота и радост в живота си, като същевременно разкрият своето истинско Аз. Умения за хармонично комбиниране на дрехите, за подчертаване на предимствата на тялото, основни правила на бизнес облеклото и не на последно място: как да изчистим гардероба си от ненужните дрехи – това са само част от съветите, заложени в „Личният стил“.

Прочетете откъс от книгата при нас.

Открийте своя личен стил

Откриването на личния стил не е никак проста задача и най-големият препъ­никамък тук е субективността, собствената ни гледна точка към самите нас, личните ни вкусове и предпочитанията, които сме утвърдили с времето и с кои­то сме се идентифицирали. Ако изключите субективността като фактор, много лесно може да разпознаете доминиращия си стил. Започнете с това. Ще ви дам няколко съвета, които биха могли да ви насочат в правилната посока:

• Бъдете обективни.

• Определете с три думи стила, който желаете да постигнете. Отговаря ли на някои от характеристиките в описанията на шестте стила по-горе?

• Поискайте обратна връзка от хората около вас за това кое ви подхожда и се вслушайте внимателно. Прецизно анализирайте тяхното мнение.

• Обърнете внимание кога получавате комплименти за подбора на дреха (напри­мер, когато ви казват „прекрасна блуза“) и кога получавате комплименти за това, че вие самите изглеждате чудесно .

• Извадете архивите и вижте какво казват за вас снимките ви. Има ли снимки, на които смятате, че изглеждате много по-добре, отколкото на другите? Как бихте определили стила си на тях?

Обърнете се към специалист!

Личният стил ще ви даде отговори относно всички мал­ки и големи детайли, свързани с вашата визия. Съвсем нормално е да срещнете трудности да го определите сами. Често хората се докосват до единия си стил, но другият елемент остава не­уловим за тях. Затова в случай на каквито и да е колебания се обърнете към консултант по ли­чен стил, който ще открие точ­ната формула лично за вас.

Езикът на цветовете

Цветът няма никакво значение за интелигентността, но действа с пълна сила върху чувствителността.

Йожен Дьолакроа

Цветът е първото нещо, което другите забелязват у нас. Забележете – цве­тът, не формата. Още на метри разстояние виждаме цвета на косата u цве­та на дрехите на човека срещу нас благодарение на слънчевата светлина.

Цветовете са първото, което регистрираме, когато погледнем даден обект – бил той дърво, сграда или диван в магазина за мебели. Едва след това се фокусира­ме върху останалите детайли. Някои хора имат по-голяма чувствителност към цвета и към начина, по който той ни въздейства, но всички ние на подсъзнателно ниво сме повлияни от тях.

Цветът влияе на настроението, на отношението, на стила и на цялостната ни визия. Начинът, по който се обличаме, изборът ни на цветове се отразява на това как се чувстваме, как мислим и как възприемаме себе си. Влияе и на начина, по който ни възприемат другите. Колко често ви се е случвало да видите човек и да усетите нещо смущаващо или да изпитате несигурност дали да му се доверите? Възможно е причината да е именно в избора му на цветове.

Понякога неподходящият подбор на нюанса на дреха, боята за коса, ружът или червилото може да объркат цялата картина и усещането за хармонично и естетично.

Чрез своята уникална пигментация, цвят на очите и на косата всеки човек реагира на цветовете, които го заобикалят, което предполага, че някои цветове ни правят да изглеждаме привлекателни и уверени, а други имат тъкмо обратния ефект. Именно това е полето на действие на цветовия анализ, който е основна тема в тази част на книгата. Но преди да се спра на неговите принципи, ми се иска да обърнем внимание на още няколко факта за цветовете.

Естественият усет за цветовете

Всички ние инстинктивно знаем кои цветове са „нашите“ и естествено се насочваме към нюансите, които ни подхождат най-много. За съжаление, и за цве­товете, и за личния ни стил, сме прекомерно повлияни от родители, роднини и приятели, от една страна, и от друга – от медиите и модната индустрия, която оказва натиск върху това какво „трябва да имаме“, за да изглеждаме „перфектно“. Затова често мои клиенти идват при мен с изречението: „Мисля, че всички цве­тове ми подхождат“ или „Имам само три цвята в гардероба си“.

Цветове и емоции

Всеки човек има свое уникално оцветяване и определени предпочитания към нюанси, които отразяват неговия темперамент. Подходящите и хармонични за нас цветове имат силата не само да променят начина, по който изглеждаме, но и да балансират емоциите ни, да подсилят качествата и излъчването ни.

Един цвят може да ни накара да се чувстваме щастливи или тъжни, спокойни или превъзбудени. Цветовете носят свои собствени вибрации. Някои изпращат към света послание за страст и енергия, други внушават доверие и топлина. Един-единствен цвят може да ни накара да засияем или да посърнем.

Доказано е, че ако искате да изглеждате авторитетно и сериозно, е добре да носите черно, тъмносиво и тъмносиньо. Ако желаете да вдъхвате доверие и си­гурност на отсрещната страна, носете изчистени земни тонове като жълтени­кавокафяво и бежово. Ако имате нужда да привлечете нечие внимание, носете оранжево-червено и жълто. Ако искате да внесете усещане за спокойствие, носете пастелни цветове и различни нюанси на зеленото.

Цветовете като маска

Често цветовете се използват и като прикритие. Те съвсем буквално могат да ви помогнат да се скри­ете от света. Само си спомнете животните, чиито окраски наподобяват околната среда и им помагат безопасно да се слеят с нея. Напълно възможно е хора, които не обичат да са център на внимание или са по-интровертни в своята същност; личности, които изпитват неувереност и несигурност в отношенията и комуникацията си с другите, (под)съзнателно да под­бират цветове „предпазители“, с които да останат незабелязани.

В другата крайност са онези, които в крещящото си желание да бъдат забелязани на всяка цена, насочват

вниманието към себе си с ярки цветове или прекале­но екстравагантни тоалети, за да подхранят фал­шиво усещане за сила и могъщество. Всъщност иде­ята на цветовете е да бъдат в съвършен диалог с всяка частица от нас. Косата, гримът, аксесоари­те, дрехата трябва да насочват вниманието към човека, без да разсейват и без да го обезличават.

Цветове и асоциации

Често в работата ми с цветовете виждам, че хо­рата са обременени с асоциации или спомени по отноше­ние на даден нюанс. Понякога чувам твърдения като: „Майка ми ме обличаше с тези цветове и затова не ги харесвам или ги отбягвам“, „Тези цветове ги обличах, когато бях студентка и ученичка, сега вече не“, „Това синьо не ми харесва и ми напомня за пеньоара на баба ми“, „Ама тези нюанси не са ли твърде несериозни и младежки?“, „Как ще ходя с тези цветове през зимата, прекалено са светли?“, „Нима има такива цветове по магазините? Никога не съм ги виждала!“, „Това са цветове, които само възрастните хора носят“, „Розово не е ли само за Барбита­та и малките момиченца?“, „Бялото няма ли да се цапа твърде много?“, „Този нюанс ме прави твърде слаб/дебел?“… А тук дори не засягам темата за мъжките и женските цветове, която все пак е по-скоро тема на господата. Може ли един цвят да направи един мъж по-малко мъж? Розовата риза отнема ли от мъжест­веността и червеният или жълт панталон например задължителен показател ли са, че сте с хомосексуална ориентация? Всички тези мисловни модели могат да бъдат ограничение пред вашата креативност и цветова фантазия и следовател­но и пред начина, по който изглеждате.

Удобството на черното

Навярно сте забелязали, че особено зимно време българинът предпочита тъм­ните цветове – черни и сиви нюанси. От една страна, това е въпрос на наро­допсихология. Помислете в колко народни песни се пее за черната земя и други черни субекти. Това е заложено изконно във фолклора ни. От друга страна, черното е лесно решение, практично и просто. Свързано е с удобство, не изисква влагане на мисъл и творчество. И още по-директно: не изисква фантазия. Най-лесно се съчетава черно със сиво. Не може да има грешка. Друго е обаче яркожълто палто с тревистозелена шапка, лилав шал и червени ботуши. Виждате ли как реалността се променя? Докато ви го разказвам, си го представяте и цветът влива в пред­ставата ви енергия. Защо трябва да избираме скуката, когато можем да изберем радостта и живота?

Ето това прави цветовият анализ: предлага да излезете от клишетата и да заживеете по-цветно.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta2020 при завършване на поръчката си.