Време за четене: 9 минути

Блажка Димитрова е създател на първия ресторант с нулев отпадък в България – „Кухнята на Благичка“. В книгата ѝ „Живот с нулев отпадък в България“ (изд. „Ракета“) ще откриете освен съвети за живот с нулев отпадък и личните ѝ рецепти за домашна козметика, препарати и хранителни продукти.

‌Да живеете с нулев отпадък, не означава да се откажете от нещата, които обичате и ви носят щастие, а да можете да правите осъзнат избор какво да купите и как да го използвате.

Освен съвети за живот с нулев отпадък и рецепти за домашна козметика, препарати и хранителни продукти, от тази книга ще научите:

  • Как да решавате информирано какво да си купите и къде да го намерите?
  • Как да рециклирате и компостирате?
  • Как без много усилия да намалите отпадъците, които генерирате у дома, на работното място, в магазина, в ресторанта, на път?

Прочетете откъс при нас.

Дванайсета глава

Как да организирате парти с нулев отпадък

Е, в живота трябва да има и партита, нали? А който е организирал парти и не е завършил с изхвърляне на отпадъци, веднага да ми пише един имейл! Който пък е организирал парти и е свикнал с типичната картина – черни чували, пластмасови чинийки и разнообразни боклуци, да продължава да чете!

Независимо дали става дума за рожден ден, кръщене, сватба, фирмено или градинско парти, партито носи общи характеристики, които водят след себе си до огромни количества отпадък.

Украса

Да започнем с поканите. Те не са директна част от украсата, но все още са чест атрибут за всяко специално събитие. Последно получих покана за детски рожден ден. Учудих се, понеже никога не би ми хрумнало да отделя време и пари точно за това по повод рождения ден на дъщеря ми. Имаме интернет и пощи, нали? А! И още нещо – телефон!

Когато дойде време за сватба обаче, сме свикнали да има покана. Възрастните гости сигурно биха реагирали остро, ако им кажете, че няма да получат покани за сватбата ви, но ще се радвате да ги видите там. Все пак бъдете смели и директни! Да откажете да изпращате покани, е добра стъпка към един по-добър свят. Спомням си поканите за моята сватба (по онова време изобщо не знаех какво е нулев отпадък и не се замислях за всеки дребен боклук, който правя). Тогава загубих дни, за да търся перфектната покана – стъклена бутилка с пясък директно от Черноморието. Пращаха ни го по пощата, защото сватбата беше софийска, но темата беше море). Вътре в бутилката бе красиво напечатаната покана. Само си представете избирането на бутилките, цялата история с пясъка, изпращането до всеки гост. Похарчих 300 лева, а може и повече. За 300 лв. ще си организирате приятен уикенд в планински хотел! Най-тъжното е, че сега никой сигурно не помни тези покани и само събират прах на етажерките на приятелите и семействата ни!

Така че съветът ми е: не изпращайте покани. Обадете се по телефона, пишете имейл или направете лична среща, за да поканите хората. Ако се опасявате, че може и да не си дадат сметка защо няма да получат покана, разкажете им причината. Те са ви приятели, ще ви разберат.

Проблемът с поканите е решен! Да видим какво правим с останалата украса? Ето един принцип, който помага не само при организирането на парти, а при почти всичко в живота. Отнася се до търсенето на нещо, което нямате, знаете, че ще ви трябва само за конкретен повод и подозирате, че няма да ползвате много пъти занапред. В тези случай просто вземете назаем. Освен че ви спестява пари, спестява и време, и усилия, а понякога може и изненадващо да ви сближи с човека, който ви е заел нещото. Веднъж ми трябваха спални чували и палатка. Не съм от типа хора, които обичат да спят на открито и екипировката щеше да ми струва около 400 лв. Ако ги бях купила, щяха години след това да се мотаят насам-натам из апартамента и да ми пречат. Щях да загубя време в търсене на най-добрия спален чувал, защото все пак нали пари ще давам, искам най-доброто. И всички тези усилия заради два дни в планината! Вместо това написах пост във Фейсбук. Няколко приятели отговориха и 2 часа по-късно спалните чували бяха у мен. Никакви усилия, никакви разходи.

Прилагайте това правило всеки път, когато се нуждаете от нещо само за конкретен повод и момент. Да се затрупвате с вещи, е една от най-големите грешки, ако искате да спазвате философията нулев отпадък.

В този ред на мисли, ако търсите украса, защо не напишете и вие един пост във Фейсбук? Вероятно ще намерите точно това, което сте си представяли.

Напоследък, когато организирам партита за специални поводи, правя следното. Просто избирам място, което много ми харесва като стил, и дори не се ангажирам с украса. Има толкова прекрасни местенца, заведения, салони, които са цяла украса сами по себе си.

Друго креативно решение е да превърнете всички малки отпадъци, които сте насъбрали през последните години, в авторска украса. Може да въвлечете и приятелите си в това занимание. Ще видите колко сте изобретателни и ще се заредите с положителни емоции още преди самото събитие. Ако например сте насъбрали много буркани, лесно ще ги превърнете в свещници или вази за свежи цветя. Всъщност цветята, заедно с плодове, зеленчуци, билки и пресни подправки, са чудесна украса, която ще смае гостите ви, а след това може да я използвате за готвене и ядене.

Ако заложите на рециклируеми материали за изработването на своята украса, не забравяйте, че добавянето на блясък и лепило ще я направи нерециклируема. Опитвайте също да изработвате такава, която ще ви свърши същата работа и за следващи събития.

Храна и напитки

Храната и напитките са в основата на всяко готино събитие. За съжаление, те обикновено водят след себе си и до ужасно големи количества отпадък. Понеже пластмасата изглежда най-удобният и евтин избор, масово на събития храната е в пластмасови или алуминиеви тарелки за еднократна употреба. По-луксозните хапки са в хартиени кошнички или на пластмасови клечки. Напитките са в пластмасови бутилки или кенчета. За офис партита, рождени дни и не много официални събития се предлагат еднократни пластмасови чаши за кафе, вода, чай, алкохол и пластмасови прибори за хранене.

Тук трябва да сте твърди! Не позволявайте да се откажете от философията нулев отпадък, избирайки подобни прибори. Има различни варианти да решите този проблем и да не се охарчите, а дори и да спестите.

Използвайте всичката своя посуда, с която разполагате. Ако нe e достатъчно, помолете приятели да ви заемат тяхната. Ако ще наемате място за събитието, уверете се, че там разполагат с кухня и посуда. За да намалите количеството посуда, което ще ви е необходимо, поднесете храна, която се консумира директно с пръсти. Така няма да мислите за вилици, лъжици, подложни чинийки и други подобни.

Ако много държите на определено място, където не разполагат с такива удобства, може да наемете оборудване на достъпни цени. В този случай не се занимавате с миене и пренасяне. Фирмата ги доставя до адреса и ги взема след това. За тези цели аз ползвам „Новва.бг“.

Ако планирате да поръчвате кетъринг, изберете внимателно кой ще ви го приготви. Търсете меню в съдове за многократна употреба. Обадете се и изрично кажете, че искате храната да бъде в многократни съдове. Помолете да няма фолиа и други еднократни пластмаси. „Кухнята на Благичка“ предлага цялостен кетъринг без отпадък, а ако има някакъв отпадък, то той е компостируем и след това се ангажираме да го вземем и да го прехвърлим в нашия компостер, за да го превърнем в свежа пръст.

Трудно се планира количеството храна за събитие. Понякога остава, друг път не стига. За много от нас вторият вариант е по-малко желаният, затова и винаги се опитваме да осигурим изобилие. Помислете внимателно какво да приготвите за вашето парти така, че след края му да може успешно да използвате остатъците за някое ново ястие или пък за домашните си любимци. Насърчете гостите да си вземат от храната за вкъщи. Може дори предварително да ги предупредите да си носят кутии, за да не се чудят в какво да прехвърлят специалитетите.

Ако става въпрос за по-официално събитие, може да осъществите връзка и с някоя организация във вашия град, на която да предадете годната за консумация храна. Също може да я дадете на бездомни хора, ако знаете къде има такива в близост до вас.

По отношение на напитките, помолете всички да си носят чаша за многократна употреба, в която да си наливат от предлаганите напитки. Направих така на 29-ия си рожден ден. Беше забавно да гледам как всички влизат с различни чаши – бамбукови, стъклени, халби, за безалкохолно, термоси, канчета. Всеки беше грабнал каквото му е подръка. Това се оказа и чудесен повод за запознаване на хората: „Хей, яка чаша, от къде е?“. Все пак осигурете някакво количество от всички ваши чаши за многократна употреба, така че, ако някой е забравил своята, все пак да може да пие.

Салфетките са задължителни и неизбежни на партита. Ако планирате парти за по-малко хора, не се колебайте относно платнените салфетки. Те са много по-красиви и покачват нивото и усещането за вашето събитие. Когато имате време, може дори да изработите собствени платнени салфетки от стари памучни тениски, пердета, различни естествени тъкани, които са ви подаръка и вече не ви служат за нищо.

Ако събитието ви е твърде голямо и не може да си позволите да осигурите достатъчно платнени кърпи, не се притеснявайте – вземете хартиени салфетки, които след това рециклирайте. Ако на мястото няма компостер (което е напълно нормално), вземете салфетките в кутия и ги занесете или в своя компостер, или в някой квартален. Може да ни донесете отпадъка си и в „Кухнята на Благичка“.

Ако сте харесали откъса от „Живот с нулев отпадък в България“, можете да поръчате книгата от Ozone.bg с 10% отстъпка, като ползвате код azcheta.