Време за четене: 9 минути

На страниците на „Напиши го и ще се сбъдне“ от Хенриет Ан Клаусър (изд. „Locus“) ще прочетете истории на обикновени хора, преживели малки и големи чудеса в живота си. Чрез практически и лесно приложими насоки и упражнения авторката ви показва и насочва как сами да напишете сценария на живота си.

Десета глава

Сценарий за ежедневния живот

Джобните органайзери подреждат живота ви, като проследяват уговорките, разходите, сметките, планираните събития и каквото друго включите в календара, който носите в джоба си. Те се грижат за скучната ежедневна работа, но какво се случва с духовната страна на нещата? Има ли някакъв вид органайзер, който не просто ви напомня къде трябва да идете в даден час, а ви провокира да станете по-добър човек? С две думи – не просто списък със задачи за изпълнение, а списък за личностно извисяване.

Такава система имаше Рон, пърформанс артист. Той има по-особен и необичаен начин за използване на писането за насочване на целите си в ежедневието.

Историята на Рон

С Рон се запознахме по време на Тридневното състезание за писане на роман1, така че може да се каже, че участвахме заедно в маратон – писателски тур на волята. През тези три тежки дни през уикенда около Деня на труда1 ние седяхме на съседни маси в кафенето и пишехме по петнайсет-шестнайсет часа на ден, като почти не си разменяхме реплики, докато всичко не приключи.

Рон е млад мъж, много талантлив и със страхотна осанка. Не беше голяма изненада за мен да науча впоследствие, че танците са едно от заниманията му. По времето на нашето запознанство той беше студент по актьорско майсторство и драматургия, а освен това и репетираше за главната си роля в мюзикъла “Хор”2 – и всичко това, докато преправяше романа си в сценарий.

Той беше истински Адонис от концентрирана енергия. Във всеки разговор с него усещах напиращата сила под кожата му. До такава степен, че ако в някакъв момент, по средата на разговора ни, някъде по света възникнеше проблем, той щеше най-вероятно да се извини учтиво и с една понакривена усмивка, казваща: Е, все някой трябва да го направи, да се шмугне в близката телефонна кабинка и да излезе като Супермен, или пък просто да скръсти ръце пред гърдите си и да се превърне в Звезден рейнджър.

В момента Рон е в Тексас, където е поел тежкия товар да вземе поне двайсет и една дисциплини в Женския университет в Тексас. Как успява да остане така концентриран и да се справи с толкова задачи в рамките на един ден? Довери ми, че го прави благодарение на ежедневния си Списък с намерения.

Записване на ежедневните намерения

Започвам всеки ден с описването на неща, които да ми напомнят какво да направя или да ме подтикват към действие по начина, по който искам да живея живота си.

Това е начин да се свържа с различни елементи, които имат особено значение за мен. Колкото повече изграждам усещането си за тях, толкова повече те обогатяват живота ми. Затова и ги записвам всеки ден.

Първото нещо в списъка му е:

Следя и наблюдавам мислите си, като ги насочвам, когато е възможно.

С това изречение си помагам да съм в настоящето. Имам предвид, че животът се живее в настоящето. Когато се зарея в мислите си, реално съм се откъснал от това тук и сега.

Второто изречение, което си записва всеки ден е:

Концентрирам се върху това да съм тук и сега, като дишам и тренирам сетивата си за света около мен.

Рон прави списъка си колкото може по-бързо, като се опитва да си спомни всяка част от него. След първите две останалата част не е в една и съща поредност всеки ден. Въпреки това той се е научил да не се връща назад и да чете какво е написал предния ден, освен ако не може да се сети за последните няколко.

Нещата, които изреждам, ми напомнят за инструментите, принципите и практиките, към които искам да се настроя в ежедневието си. Преди записвах нещата от списъка си като команди. Пример за това е: “Следи и наблюдавай мислите си”. Но когато ги преправих в сегашно време и първо лице, те станаха някак по-директни.

Сега говоря по-малко и слушам повече, като оставям действията ми да говорят по-силно от всичко останало.

Отнасям се с всеки човек, когото срещна, като с най-важния човек на света.

Усещам силата на Вселената да се влива и да преминава през мен.

Хората обичат да ме даряват с любов и пари.

Парите, които харча, обогатяват света и ми се връщат многократно.

Записвайки или възнамерявайки по този начин принципите, които да ръководят живота му, той си помага да бъде нов човек. Това е така, защото Рон е наясно какви точно са намеренията му и може да промени курса на действието си, ако това се налага.

Колекциониране на афоризми

Като цяло максимите и афоризмите, които Рон си записва, са вследствие на много четене или пък са съставени от него самия, така че да се свържат с ново умение, което се опитва да усъвършенства.

В други ситуации той случайно открива някоя сентенция, която да му подхожда. Веднъж например чул в интервю по радиото философа Джийн Хюстън да говори за многоцветно време и решил, че това е интересна идея.

Многоцветно време означава време, което сякаш протича различно според това какво правите и колко увлечени сте в дейността си.

Когато работите над нещо, без да ви разсейва нищо, когато сте напълно фокусирани, може да минат часове, а да ви се струва, сякаш са минали няколко минути. Вие живеете едновременно във вечността и в един конкретен момент.

Затова едно от нещата, които си записва сега всяка сутрин, е:

Живея в многоцветно време, като така обогатявам допълнително начина си на живот.

Няколко неща в Списъка с намерения на Рон показват променящите му се ежедневни нужди – това са максимите, които му помагат да бъде винаги здрав.

Намалявам порцията си, като сега ям с по една трета или една втора по-малко храна на всяко ядене.

Когато участва в някоя продукция, той изгаря огромна част от калориите по време на изтощителните тренировки. В противен случай трябва да си припомня да не яде толкова много.

Друга точка в списъка му е подтикването към интелектуално извисяване и нови начинания в света на изкуството.

Изпитвам възхитителна страст, като се сетя за максимата, че капка по капка вир става.

Рон ми обясни, че конкретно това попълнение в списъка му било от негов приятел, който учел в университета в Делауеър, където карал магистратурата си по изящни изкуства. Неговият преподавател по изобразително изкуство използвал тази фраза, за да нахъса студентите си и да ги накара да работят редовно и със страст.

Това, което сега изпълва Рон с възхитителна страст, е музиката.

Ще ми се да композирам, да направя нещо оригинално, въпреки че нямам достатъчно време, което да отделя за това. В свободното си време изучавам музикална теория, пеене, глас и пиано. Уча музикалната теория, докато съм в банята, след като стана. Тогава използвам една книга със задачи, чиито отговори са на съседната страница и трябва да ги закрия.

Малко по малко всичко се навързва.

Вече приключих учебника по теория на музиката за първи курс и ще започвам този за втори.

“Комбопоп” е фраза, която Рон използва, за да опише ситуациите, в които нарочно върши по няколко неща наведнъж.

Когато захвана една задача, трябва да я свърша докрай, освен ако не съм планирал да направя “комбопоп” за много други задачи.

Брус Лий е можел да чете книга, да гледа телевизия и да практикува бойни изкуства едновременно. Всяко от нещата заемало различна част от вниманието му, така че можел да прави по три или четири неща наведнъж, като се справял чудесно с всяко от тях. Това имам предвид под комбопоп.

Рон сам казва, че не може да прави комбопоп с интензивността на Брус Лий, но за сметка на това говори по телефона например, докато се разтяга. Ако не е решил целенасочено да прави няколко неща наведнъж, той концентрира цялото си внимание върху дадена задача, докато не приключи с нея.

Друга сентенция от списъка му илюстрира водещата му философия за живота.

Спокоен съм в лицето на страха, живея в духовната си същност, която не познава страх и знае, че Вселената ми осигурява всичко, от което имам нужда сега.

Казвайки, че “Вселената ми осигурява” нещо – обяснява Рон, – е начин да обобщя и обогатя вярата си. Когато казвам “Вселената” нямам предвид извънземни сили. Всъщност имам предвид това, за което Малц пише в книгата си Психокибернетика – предоставям идеите си на благосклонното си подсъзнание и нещата, които искам или желая, започват да се появяват в живота ми. Хората си мислят, че е случайност. Но да приема, че е случайност, означава да приема, че нямам никакъв контрол върху това. Да се съглася, че случайностите и обстоятелствата управляват живота ми, означава да приема, че моите намерения нямат никакво влияние. Това означава, че се осланям на случайността: че съм крехък продукт на безкрайното море на съдбата, който се оставя да бъде отнесен, където течението реши. Много хора вярват в съдбата и че всичко в живота е предначертано. Аз не съм един от тях.

Рон смята, че всичко се корени в това колко сте открити за света, както и в това да показвате на хората какво се стремите да получите.

Това, което е наистина ценно, е комбинацията от намеренията ви и пълното съзнание за това, което искате. Щом веднъж ви се изясни какво искате, ми се струва, че Вселената отговаря веднага – привличате към себе си това, което ви е нужно. Това е една от причините да пиша тези списъци всяка сутрин. Не е съвпадение.

Ако желаете нещо, някакъв резултат, можете да повлияете на вероятността да се случи. Точно като актьор в Пекинската опера, въртящ и балансиращ чинии, вие можете да балансирате вероятностите така, че да имате по-голям шанс желанието ви да стане реалност.

1 Ежегодно състезание, провеждано в Канада през септември. За пръв път е проведено във Ванкувър през 1977 г. – Б. пр.

1 Денят на труда се празнува в първия понеделник на септември. – Б. пр.

2 Мюзикъл на Бродуей от 1975 г. до днес, с филмова адаптация от 1985 г. с участието на Майкъл Дъглас. – Б. пр.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta2020 при завършване на поръчката си.