Време за четене: 12 минути

Мисли и забогатявай за жени“ от Шарън Лехтър (изд. „Locus“, преводач: Гергана Анева) е мощна мотивационна книга, съчетание от вечната класика за успеха на Наполеон Хил и примери от живота и работата на забележителни жени, чертаеща план за повсеместен успех на жените. 

Тук ще откриете 13-те стъпки към осъществяване на целите си през погледа и опита на жени, постигнали успех и значимост. Ще научите от първоизточника как да преодолявате трудности и да се възползвате от възможности – от семейни дела и издигане в кариерата до създаване на собствен бизнес.

Прочетете откъс от книгата при нас.

ОСМА ГЛАВА
ПОСТОЯНСТВО

Непрекъснатите усилия, необходими за постигането на Вяра

Никога не се отказвайте, защото именно това е моментът, в който вятърът става попътен.

 – Хариет Бичър Стоу

Ето ви и вас – толкова близо до целта ви или пък вече изпълнени с тръпката да започнете нещо ново – и тогава пред вас се издига огромна стена. Как ще смалите и преодолеете тази преграда?

Получавате неочаквани новини. Животът се преобръща за секунда и не сте в състояние да си представяте какъв би бил изходът. Как ще се измъкнете от несигурността?

Работили сте толкова много. Подхранвате страстта си с действия и имате вярата, че целеустремеността ви ще бъде възнаградена някой ден. Как продължавате да вървите по този път, който изглежда безкраен?

Ако сте стигали до светлината в края на тунела или сте отвръщали на съмнението и критиките с постижения, вече имате отговора вътре в себе си. ПОСТОЯНСТВОТО е ключа към успешното преодоляване на препятствията, които животът ви подхвърля. Това е оръжието, което разгромява враговете – страха, съмнението и негативността.

В свое проучване Хил наблюдава и синтезира следното: „Силата на волята и желанието могат да бъдат непобедима комбинация, стига да бъдат обединени правилно“.

Малките деца предоставят наистина прекрасен пример за това. Когато сме малки, ние сме упорити по природа. Виждали ли сте родител, изморен от непрекъснатото мрънкане на детето си за нещо? Било то нова играчка, вкусен десерт или пък възможност да си поиграе с приятелчетата, децата често комбинират желанието си с упоритост, за да постигнат търсения резултат.

С течение на времето тази упоритост отслабва, след като децата бъдат научени, че правенето на грешки и получаването на критика е нещо лошо и че рисуването извън линиите е неприемливо в повечето случаи.

Според Хил упоритостта е начин на мислене, състояние на ума, което означава, че може да бъде постигнато от всеки. Човек, който тренира себе си да бъде упорит, изисква да има основа, на която да базира това си обучение. Тази основа включва следните осем фактора:

  1. ТОЧНОСТ НА ЦЕЛТА. Да знаете какво искате, е първата и може би най-важна стъпка да развиете упоритостта си. Силният мотив принуждава хората да преодолеят трудностите, пред които са изправени.
  2. ЖЕЛАНИЕ. Относително лесно е да се придобие и поддържа упоритостта на един човек, щом преследва обекта на изгарящо желание.
  3. САМОСТОЯТЕЛНОСТ. Вярата в собствените възможности човек да изпълни плана си докрай го окуражава да следва плана упорито. (Доверието в себе си може да бъде развито чрез принципите, описани в главата за САМОВНУШЕНИЕТО.)
  4. ТОЧНОСТ НА ПЛАНА. Организираните планове, дори когато са слаби и непрактични, катализират постоянството.
  5. ТОЧНОСТ НА ЗНАНИЯТА. Да знаете, че плановете ви са стабилни и издържани, базирани на предишен опит или наблюдения, насърчава постоянството; „предполагането“, а не „знанието“ разбива постоянството.
  6. СЪТРУДНИЧЕСТВО. Съпричастността, разбирателството и хармоничното сътрудничество също развиват постоянството ви.
  7. ВОЛЯ. Навикът да концентрираме мислите си върху изграждането на планове за успех и постигане на основната ни цел ни води към постоянство.
  8. НАВИК. Постоянството е пряко следствие на навика. Умът попива и става част от ежедневните преживявания, с които се подхранва. Страхът, най-ужасният от всички врагове, може лесно да бъде излекуван, като се принуждавате да правите неща, които изискват кураж.

Изпълнението и приложението на някои от тези осем фактора може да се окаже голямо предизвикателство.

Като грижовни, подкрепящи хора, душеприказчици и умиротворители, жените често поставят  себе си и желанията си на последно място. За някои жени установяването на точна цел може да изглежда изключително егоистично. Важно е да осъзнаете, че напротив – да имате цел и да работите за изпълнението ѝ всъщност дава добър пример и че чрез създаването на позитивен ефект подобряваме живота на всички, до които се докоснем. Това може да е тясно свързана група хора, например семейство, или пък по-широк кръг от приятели и членове на същата общност.

Същото вродено чувство да сме от помощ на нуждаещите се, както и желанието да жертваме собствените си нужди, могат да изложат на риск женската ни самостоятелност. Трябва да осъзнаем, че да си осигурим възможността да сме най-добрата версия на себе си като самостоятелна жена, достигнала максимума на своя потенциал, ще ни подготви много по-добре, за да изпълним природния си стремеж да се грижим, окуражаваме или да помагаме на другите да достигнат своя потенциал. За целта трябва да започнем с вярата, че заслужаваме всичко това, че имаме много ценни качества и страни и сме способни на самостоятелност. Ако имате съмнения относно някое от тези твърдения, дайте си още време да разберете и приложите САМОВНУШЕНИЕТО.

Планирането, правилните знания и сътрудничеството предоставят възможност за жените да подобрят някои качества, които са вродени при повечето. Именно защото жените не се колебаят да потърсят помощ в повечето случаи, те са и по-способни да създадат стабилен план с помощта и подкрепата на околните, когато е необходимо. В допълнение, като природно предразположени към сътрудничество, жените лесно контактуват с околните. Когато видим, че някой друг се вълнува за това, което правим, това ни помага да поддържаме енергията и ентусиазма си, както и упоритостта, необходима ни да продължим.

Склонността ни да се водим много повече от емоционалната си страна, отколкото мъжете, може да повлияе на волята и навиците ни както позитивно, така и негативно. Жена, способна да насочи емоциите и енергията си, за да се концентрира върху постигането на крайната си цел, както и върху рутинните действия, необходими за постигането на желаните резултати, е много вероятно да преуспее.

Мишел Патерсън споделя как нейното ПОСТОЯНСТВО й е дало волята да продължи с Калифорнийската женска конференция, когато всички около нея ѝ казвали да се откаже. Тя притежавала визията и мечтата и упорито ги преследвала, дори когато била изправена пред огромни препятствия.

Постоянството е един от основните ключове към успеха. То показва, че продължавате напред, дори когато ви се иска да се откажете. Много хора се отказват от мечтите си при първата несполука или спънка. Нищо в живота, което си заслужава да бъде постигнато, не става лесно. Понякога се налага да се борите за мечтите си. Понякога се налага да се оставите да ви водят волята и постоянството ви, въпреки негативността и пречките, които може да срещнете по пътя си.

От създаването си преди повече от три десетилетия, Калифорнийската женска конференция събира жени от цял свят, за да се учат една от друга и да се развиват. Целта на конференцията е да се фокусираме върху цифрите зад бизнес провалите на жените в Калифорния. През по-голямата част от това време конференцията бе организирана от първата дама на Калифорния – съпругата на губернатора. Но през 2012 година жената на губернатор Джери Браун реши да прекрати събитието. Решението на госпожа Браун наистина ми повлия и ме вдъхнови. Като опитен организатор на мащабни събития, реших да се заема с конференцията и да продължа традицията. Запазих място, събрах екип, разработих план и започнах да работя. Имах изгарящо желание и план за действие.

През следващите няколко месеца записах хиляди желаещи да участват в събитието, събрах повече от двеста и петдесет изложители и сто и петдесет лектори. Началото бе чудесно, но с приближаването на събитието нещата започнаха да не вървят по план. Сблъсках се с две огромни пречки, които застрашаваха мечтата ми и цялото събитие. Първо, екипът, който наех да се занимава със спонсорите, провали прожекциите си – въобще не бяха на нивото, на което трябваше да са. Второ, очакваното финансиране в крайна сметка не се случи. Когато дойде сметката за цялата продукция, осъзнах, че бизнесът ми е затънал с 1,8 милиона долара дълг. Опасността събитието да бъде отменено беше реална. Имахме само седемнайсет дни да го спасим.

В този момент се чувствах сякаш повече няма да мога да продължа. След месеци усилен труд и влагане на всичко, което имах, в това събитие хората ми казваха да го отменя! Една от най-честите причини за провал в което и да е начинание е отказването твърде рано. Постоянството ви позволява да предприемете действие, дори когато нямате мотивация за това и съответно така продължавате да трупате резултати. Продължавате, независимо от всичко.

Точно това и направих.

С точна цел – да проведа това събитие и да предоставя източници на хиляди жени, които се нуждаеха от тях – въпреки всичко, аз продължих. Без значение колко хора ми казваха да отменя събитието, продължих по план, мислейки непрекъснато за крайния резултат. Вложих всичките си ресурси и просто се придържах към плана.

Заедно с екипа ми от съветници преминахме от мисли за отменяне на събитието и обявяване на банкрут до това да намалим дълговете си от 1,8 милиона долара до 150 хиляди. Чрез упорство и положителна нагласа успях да направя Калифорнийската женска конференция от 2012 година изключително успешна.

През следващата година започнаха да ми се случват толкова много прекрасни неща. Мащабът и обсегът на женските инициативи, които бяха засегнати на конференцията, се разраснаха и обхванаха почти всички важни за жените въпроси. При това не само в Калифорния, а и в цялата държава. Сега целта ми е да събера страстта и амбицията, присъщи за конференцията, и да ги споделя по цял свят, с помощта на новата ни организация Woman Network Foundation.

Можем да окажем по-голямо въздействие върху света като сформираме партньорства с Обединените нации и други големи женски организации. Чрез създаването на дигитални платформи, където жените да се събират и да са част от глобална онлайн общност, осигуряваща средства и образование, успях да направя вдъхновението от двудневната ми Калифорнийската женска конференция налично 365 дни в годината.

Често размишлявам какво щеше да стане, ако се бях отказала заради страха си и ако бях оставила егото ми да ме погълне. Но като не приемах поражението, загубата се превърна във временна спънка по пътя. Ако се бях отказала, когато бях на дъното, нищо от това нямаше да стане реалност. Като продължавах и правех малки стъпки, успях да създам организация с огромно въздействие върху хиляди жени по цял свят.

Историята на Мишел не само показва постоянството, но и как тя продължава да прилага осемте фактора, които Хил определя като ключови за развитието на постоянството.

Може би си мислите, че знаете каква е целта ви, имате конкретно изгарящо желание и си представяте своето постижение заедно с плана, чрез който да го осъществите, когато стигате до момента, в който светът ви се преобръща, без да знаете какво се е объркало. Коя е липсващата част, която ви пречи да продължите?

Хил идентифицира следните Симптоми на Липсата на постоянство, като казва: „Тук ще намерите истинските си врагове, които стоят между вас и значимото ви постижение“.

  1. Невъзможност да разпознаете и ясно да определите какво точно искате.
  2. ПРОТАКАНЕ, със или без причина. (Обикновено подкрепено с впечатляваща гама от извинения и алибита.)
  3. Липса на интерес към получаването на СПЕЦИАЛИЗИРАНО ЗНАНИЕ.
  4. Нерешителност, навикът да „прехвърляте топката“  във всякакви ситуации, вместо да се изправяте лице в лице с проблемите. (Също е подкрепено от извинения.)
  5. Навикът да разчитате на извинения, вместо да си създадете конкретни планове за разрешаване на проблемите си.
  6. САМОДОВОЛСТВО. Има малък шанс за възстановяване от това и почти никаква надежда за хората, страдащи от него.
  7. Безразличието обикновено се проявява в готовността на човек да се примири и да направи компромис във всякакви ситуации, вместо да ги посрещне и да се пребори с тях.
  8. Навикът да обвиняваме другите за собствените си грешки, както и да приемаме дадени неблагоприятни ситуации като неизбежни.
  9. ЛИПСАТА НА ЖЕЛАНИЕ, породена от пренебрегването на изборите на МОТИВИ, които водят до действие.
  10. Желанието, дори нетърпението да се откажете при първия знак за поражение. (Базирано е на един или повече от шестте основни страха.)
  11. Липса на ОРГАНИЗИРАНИ ПЛАНОВЕ, представени писмено, така че да могат да бъдат анализирани.
  12. Навикът да пренебрегваме предприемането на действие по някоя идея или отказа да се улови дадена възможност, когато се появи.
  13. ПОЖЕЛАТЕЛНО МИСЛЕНЕ вместо НАСТОЯТЕЛНО ЖЕЛАЕНЕ.
  14. Навикът да се примиряваме с БЕДНОСТТА, вместо да се стремим към богатство. Основната липса на амбиция да сте, да правите и да притежавате.
  15. Търсенето на преки пътечки към богатството, опити да се ВЗЕМЕ, без да се ДАДЕ необходимия еквивалент, обикновено се изразява в играта на комар, както и в желанието да се правят „страшни“ сделки.
  16. СТРАХЪТ ОТ КРИТИКА, неспособността да се изготвят и следват планове, просто заради това, което околните биха си помислили или казали. Този враг всъщност трябва да се сложи в началото на списъка, защото принципно съществува на подсъзнателно ниво, където присъствието му трудно се разпознава. (Виж Шестте първични страха в една от следващите глави.)

Преглеждайки тези противници на постоянството, се запитайте дали някой от тях не оказва влияние върху вашия живот. Въпреки че е трудно да направим обективна преценка за себе си, както и да преосмислим действията и решенията си, правейки това, успяваме да си вдъхнем увереност и да разберем какви промени трябва да бъдат направени, за да успеем. Жена, която може да идентифицира коя да е пречка и да бъде честна относно как е била възпрепятствана от нея, е много по-смела от тази, която се страхува какво би открила за себе си или позволява на гордостта ѝ да застане на пътя ѝ, оставяйки се да бъде спряна от най-малкото препятствие.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta2020 при завършване на поръчката си.