Време за четене: 8 минути

„Силата да си жена“ от Рейчъл Джейн Грувър (изд. „AMG Publishing“, преводач: Емилия Цанева) предлага изпитани съвети и практики, с помощта които жените да преоткрият своята женствена същност, да се свържат с мъдростта на тялото си и да отворят сърцето си за любовта. Посланието на Рейчъл Джейн Грувър към читателките им вдъхва увереност, че могат да бъдат едновременно силни и женствени.

Прочетете откъс от книгата при нас.

Днес е по-трудно от когато и да било да определим как една жена би трябвало да се държи в заседателната зала, в спалнята, на срещи или пък ако иска да стане следващия президент. Начинът, по който я насърчаваха да постъпва в тези сфери само преди 10 години (да не говорим за 50 или 60), е много по-различен от сега.

Когато погледнем назад към смелостта и победите на женското движение в миналото, откриваме, че има много неща, за които да сме благодарни. Не може да се отрече, че сме предприели множество положителни стъпки в посока жените да придобият повече сила. Само че, докато са се стремили към постигането на тази сила, доста жени са поели една по-мъжка роля, без да го осъзнават. Много от нас си нямат и представа за това какво удоволствие и мощ се освобождават, когато активираме женската си същност, защото нашата култура ни е изпращала негативни послания като: „не е нужно“, „ще ти донесе нежелано внимание“ и „ако го използваш прекалено много, то ще те дърпа назад“.

Съществуват четири основни послания, накарали жените да се страхуват от пълното изразяване на женската си същност, както и на насладата, която това изрязяване носи:

Негативно послание № 1: „Мъжката същност е по-продуктивна и върши работата докрай!“

Независимо дали вярвате, че ограниченията, поставени пред жените в бизнеса, са измислица, или съвсем реално предизвикателство, аз чувам отново и отново, че когато една жена влезе в мъжкия свят, от нея се очаква да се държи по-скоро като мъж. Ние постоянно слушаме, че е по-важно да напреднем в кариерата, отколкото да се грижим за взаимоотношенията си; да направим работното си място по-ефективно за производство, отколкото по-красиво на вид и на емоции; да се фокусираме главно върху резултата от ситуацията, а не върху самия процес. Ако направим всичко това, ще постигнем повече успехи. По същество посланието гласи: „Мъжкият начин е по-продуктивен и довършва нещата докрай!“.

Вследствие на тази нагласа много жени вярват, че ако навлязат прекалено надълбоко в своята женска същност, те няма да имат успехи. Моят опит обаче говори друго. Когато съм потопена в своята женственост, на мен ми е по-лесно да присъствам в сегашния момент и да изпитвам повече радост и свобода. Ето защо и успявам да свърша повече задачи, щом реша да бъда продуктивна. Изложена съм на по-малко стрес, а апетитът ми за живот се увеличава. Желанията ми са по-ясни и са повече на брой. Чувствам се по-жива, по-осъзната и по-мотивирана да проявявам постоянство в постигането на целите си. Когато не съм свързана с моята женска същност, искрата ми за живот гасне и не се чувствам в пълна хармония със себе си или със света около мен. Тогава сякаш всичко е черно и бяло. Но щом отново се свържа с женската си същност, нещата си възвръщат ярките цветове и яснотата. За съжаление, повечето жени и мъже преминават през дните си в черно и бяло, откъснати от жизнеността на собствения си живот, защото са отделени от сексуалната си същност.

Негативно послание № 2: „Женското е по-слабо от мъжкото.“

Друго послание, което чуваме често, макар и предадено по-завоалирано, е: „Женското е слабо“. Случвало ли ви се е да осъждате една особено женствена жена за това, че е слаба, повърхностна или глупава? А отхвърляли ли сте собственото си желание да сте по-женствени, след като сте го оценили като маловажно по някакъв начин? По принцип жените са по-емоционални, физически по-нежни и по-красиви и поставят по-силен приоритет върху връзките си, отколкото мъжете. Това са прекрасни качества, но точно те са и причината хората да гледат на женствеността като на проява на слабост.

Мои клиентки, които работят в среда, доминирана от мъже, често смятат, че трябва да бъдат изцяло в своето мъжко състояние, за да „бъдат равни с мъжете“. Но една жена никога няма да „превъзхожда по мъжество“ мъж, който е в своята сила. Ако тя може да се освободи от тази изкуствено проектирана мъжка сила и започне да усеща своята женска сила, тогава ще осъзнае и истинското си равенство с мъжете около нея. Това не значи, че жената няма да използва мъжките си качества, за да свърши нещо, а само че ще балансира тези качества със своята заземеност и всички останали привлекателни страни на женската си същност.

Щом една жена започне да се отдръпва от своята мъжка същност, отначало може да не се чувства така силна. Това не е защото женското е по-слабо, а защото тя все още не знае как да въплъти и овладее другата сила. Тук говорим за процес, който изисква малко практика. Този процес ми напомня момента, когато треньорът ми по тенис ми каза да променя захвата на ракетата. Не исках да се отказвам от захвата, с който бях свикнала, защото вече можех да удрям топката достатъчно силно, а с новия захват постиженията ми спаднаха. Обаче с практика и търпение придобих по-голяма точност, отколкото бях постигнала със стария захват. Да се свържете отново с женската си същност е процес. Бъдете търпеливи към себе си по пътя към промяната.

Благодарна съм, че все повече проучвания в областта на лидерството и бизнес мениджмънта дават сведения, че именно високите нива на емоционална интелигентност отличават както ефективните корпоративни лидери и мениджъри, така и добрите майки и социални работници. Вдъхновена съм, когато посещавам срещи и виждам, че се събират дарения в размер на милиони долари в помощ на нуждаещите се – и всичко това, защото група жени са работили заедно за обща кауза. Женското е всичко друго, но не и слабо.

Негативно послание № 3: „Не е безопасно да си женствена.“

Някои жени са пострадали от травматични преживявания, които са оставили у тях непреодолимото послание: „Не е безопасно да бъдеш женствена“. Директното или индиректно преживяване на изнасилване, сексуалният тормоз в детството или привличането на нежелано сексуално внимание оказват огромно влияние върху това как една жена се отнася към женската си същност. След всяко едно от тези ужасяващи събития жената може да напълнее, драстично да отслабне или да не обръща особено внимание на това да се чувства секси, красива и женствена.

Не е изключено да свързва собствената си женска сексуалност с чувството да бъдеш наранена, предадена и контролирана. В резултат на това повечето жени се чувстват неудобно от мъжкото внимание, дори когато става въпрос за невинно любуване на тяхната красота.

Няма нужда да търсите надалече, за да откриете много случаи на насилие срещу жени. За да бъде в безопасност в този свят, една жена трябва да контролира силата си, особено сексуалната. Когато тя не притежава своята сексуалност по един здравословен начин, жената рискува някой да се възползва от нея. Упражненията в тази книга ще ви покажат как да поддържате здравословни граници, без да затъмнявате своята сияйна светлина, както и да усещате непоклатимата си сила, без значение дали сте обект на желано, или нежелано внимание.

Негативно послание № 4: „Социално неприемливо е да бъдеш прекалено женствена.“

Ние постоянно се адаптираме към околната среда и по този начин оцеляваме. Никога не са ми казвали директно: „Трябва да се държиш като мъж“. То просто се случи, догато се адаптирах към средата около мен. Спомням си как Ани Ленокс и Арета Франклин пееха: „Сестрите го правят сами“, както и как Аланис Морисет крещеше думи, изпълнени с яд, които по никакъв начин не бяха женствени. Огледах се около себе си и видях, че да бъда логична и предприемчива ще ми донесе повече успехи, отколкото ако съм „емоционална“ жена. Чух от лидерите на женското движение, че ние можем да постигнем по-голям напредък, ако развием повече мъжки черти. Аз не потърсих женската си същност, защото нямах причина да го правя. Ако я бях намерила по-рано обаче, така или иначе най-вероятно нямаше да знам какво да правя с нея – нямах представа как да живея, без моята мъжка същност да ми служи като щит и да ми помага да вървя напред.

Изглежда, има две основни групи, в които младите жени попадат по време на формиращите години в гимназията и колежа: тези, които са „прокултурни“, и тези, които са „антикултурни“. Прокултурната група е обхваната от желанието да следва най-новите съвети и тенденции в списанията, които казват на момичетата, че трябва да са красиви като знаменитости. Тези момичета искат момчетата да ги желаят и биха направили почти всичко, за да получат това внимание. Антикултурната група са младите жени, минали на другата крайност, опитвайки се да заявят високо: „Не ми пука как изглеждам“, „Не ми пука за мъжкото внимание“. Те не смятат, че женствеността е ценност.

Ние бягаме от женското в себе си и вече като зрели жени. Когато видим образи на жени, които използват своята женственост по манипулативен начин или когато порнографската индустрия разпространява извратен и гнусен образ на женската сексуалност, това може да накара тези от нас, които искат да бъдат взети насериозно, да изберат противоположния полюс. Много жени бягат от своята женска същност, защото според тях не това е пътят да бъдеш човек, който е истински уважаван, чието мнение се зачита и който е възприеман като силен. На това са ни учили през последните няколко века, а през 70-те, 80-те и 90-те беше социално приемливо да си по-скоро мъжествена жена, която не се нуждае от никаква помощ от мъж. Слава богу, махалото сега се движи в другата посока и жените отново приемат идеята, че е възможно да бъдат и силни, и женствени.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta2020 при завършване на поръчката си.