Време за четене: 9 минути

„Alibaba – империята, която Джак Ма изгради“ от Дънкан Кларк (изд. „Locus“, преводач: Калоян Кирилов) предлага увлекателен разказ за начина, по който учител създава една от най-ценните компании – конкурент на Walmart и Amazon – и променя световната икономика завинаги. Освен на безпрецедентен достъп до огромно количество нови материали и ексклузивни интервюта, Кларк се позовава и на опита си като консултант на Alibaba в първите години след основаването ѝ, както и на двайсетгодишното си пребиваване в Китай, когато следи въздействието на интернет върху страната.

Прочетете откъс от книгата при нас.

Alibaba не е типично име за китайска компания. Точно както и нейният основател, Джак Ма, бивш учител по английски език, не е типичен корпоративен магнат.

Въпреки това търговската къща, която Джак създава, е дом на най-големия виртуален търговски мол в света, който скоро ще изпревари Walmart по количеството продадени стоки. Първичното публично предлагане на компанията на  Нюйоркската фондова борса през септември 2014 г. достига 25 милиарда щатски долара, най-високата капиталова стойност при първично предлагане на фондовия пазар в историята. През следващите месеци стойността на акциите на Alibaba се покачва рязко и тя се превръща в една от десетте компании в света с най-висока стойност, достигаща почти 300 милиарда долара.

Alibaba е на второ място след Google като стойност на интернет компания, а акциите й са с по-високи котировки от тези на Amazon и eBay взети заедно. Девет дни преди първичното публично предлагане Джак отпразнува петдесетия си рожден ден, а покачващата се стойност на неговия дял от компанията го превръща в най-богатия човек в Азия.

След този връх, който Alibaba постига при стартирането си като публично дружество, нещата не се развиват по план. Акциите на компанията спадат наполовина от пиковата си стойност след първичното публично предлагане (ППП) и, макар и за кратко, падат дори под първоначалната цена на предлагане. В началото на 2015 г. изненадващ спор с държавна агенция във връзка с интелектуална собственост поражда притеснения у инвеститорите, впоследствие засилени от забавящата се китайска икономика и непредсказуемите фондови пазари, което като последица дърпа надолу акциите на Alibaba.

Въпреки превратностите на фондовия пазар, благодарение на факта, че притежава преобладаващ дял на пазара на електронната търговия, Alibaba е в уникално добра позиция, за да може да се възползва от постоянно увеличаващия се брой на потребителите в Китай. Годишно повече от 400 милиона души, повече, отколкото е населението на САЩ, осъществяват покупки на уебсайтовете собственост на Alibaba. Десетките милиони пратки, които се генерират всеки ден, представляват две трети от всички пратки в Китай.

Alibaba променя начина, по който китайците пазаруват, като им дава достъп до набор и качество на артикули, за които предишните поколения са можели само да мечтаят. Подобно на Amazon на запад, Alibaba предоставя на милионите си клиенти удобството на доставките до дома. Това сравнение обаче подценява въздействието, което компанията оказва върху пазара. За много от жителите на Китай досегът до уебсайта за онлайн пазаруване на компанията Taobao за първи път дава усещането, че са ценени като клиенти. Нещо повече, Alibaba играе важна роля в преструктурирането на икономиката на Китай, като помага на страната да се отдалечи от модела на миналото – “произведено в Китай” – и я приближава към посланието на настоящето – “купено в Китай”.

Старият китайски модел на растеж просъществува общо три десетилетия. Основан на производство, строителство и износ, той спасява стотици милиони хора от бедност, но оставя Китай с горчиво наследство от свръхкапацитет, презастрояване и замърсяване. Сега се изгражда нов модел, фокусиран върху задоволяването на нуждите на средната класа, която се очаква от триста милиона души понастоящем да достигне половин милиард до десет години.

Джак повече от всеки друг е лицето на новия Китай. Почти национален герой, той стои в пресечната точка на новосъздадените култове към консуматорството и предприемачеството в Китай.

Славата му се простира далеч отвъд границите на Китай. Среща (и селфи) с Джак е мечта на президенти, министър-председатели и дори кралски особи, изпълнителни директори, предприемачи, инвеститори и кинозвезди. Джак редовно споделя сцената със световния политически и корпоративен елит. Той е умел оратор и често засенчва конкуренцията. Да излезеш на сцената след Джак е обречена на провал изява. В забележителен обрат на протокола президентът Барак Обама доброволно изявява желание да бъде модератор на Джак по време на сесията за въпроси и отговори през ноември 2015 г. на срещата на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Манила. На Световния икономически форум в Давос през януари 2016 г. Джак вечеря с Леонардо ди Каприо, Кевин Спейси, Боно и изпълнителните директор на компаниите Coca-Cola, DHL и JPMorgan Chase. Основателят на друга китайска интернет компания споделя: “Все едно PR отделът на Alibaba е писал речта на Обама!”.

В повечето си публични речи от 2014 г. насам, първата от които е пo време на посещението му в университета “Цинхуа” в Пекин, Марк Зукърбърг, създателят на Facebook, демонстрира отдаденост към научаването на мандарин Джак, бившият учител по английски език, преобразил се в бизнесмагнат, вдъхновява и запленява аудитории на конференции по цял свят през последните повече от седемнайсет години, като говори и на английски, и на китайски.

Запознах се с Джак през лятото на 1999 г., няколко месеца след като той основава Alibaba в малкия си апартамент в Ханджоу, на няколкостотин километра югоизточно от Шанхай. По време на първата ни среща беше лесно да разбера колко са съоснователите на компанията по броя на четките за зъби в банята. Освен Джак и съпругата му Кати групата включваше още шестнайсет души. Джак и Кати даваха за компанията всичко, което притежаваха – дори дома си. Амбицията, която Джак притежава и до ден днешен, е толкова силна, че ти спира дъха. В началото той говореше разпалено за изграждането на интернет компания, която да просъществува осемдесет години – типичната продължителност на човешкия живот. Няколко години по-късно той удължи очакваната продължителност на живота на Alibaba до “сто и две” години, така че компанията да обхване три века, като се започне от 1999 г. От самото начало той дава обет да се изравни с гигантите от Силициевата долина и дори да ги надмине. На всеки нормален човек подобно изказване, направено от скромния му апартамент, в който започва начинанието си, би изглеждало налудничаво. Въпреки това с неговата страст и отдаденост мисията му изглежда напълно осъществима.

В ранните години на Alibaba аз бях консултант на компанията и помагах на Джак и на дясната му ръка, Джо Цай, с разработване на стратегия за развитието и международната експанзия на компанията, като освен това им препоръчах първите чужденци, които да назначат. Alibaba ми помогна с изследователската работа за тази книга, като ми уреди интервюта с висшето ръководство и ми предостави достъп до различни клонове и подразделения на компанията. Моята гледна точка обаче е на напълно независим наблюдател. Никога не съм бил служител в компанията и понастоящем нямам професионални отношения с нея. Познанията ми идват частично от ролята ми по време на дот-ком бума като консултант на Alibaba и от близостта, която ранният контакт ми позволи след този момент. При написването на книгата съм се ръководил и от личния си опит, който натрупах от живота си в Китай от 1994 г. насам, когато интернет за пръв път достигна до бреговете на страната, както и от професионалната ми кариера. С подкрепата на предишния ми работодател Morgan Stanley през лятото на 1994 г. основах BDA China – базирана в Пекин инвестиционна консултантска компания, в която днес работят повече от сто професионалисти, предоставящи консултации на инвеститори и участници в технологичния и търговския сектор в страната.

Като част от възнаграждението ми за консултантските услуги в началото на 2000 г. Джак и Джо ми дадоха правото да купя няколкостотин хиляди акции в Alibaba на стойност трийсет цента всяка. Когато дойде крайният срок за закупуване на акциите в началото на 2003 г., бъдещето на компанията не изглеждаше особено обнадеждаващо. Дот-ком балонът се беше спукал и (първоначалният) бизнес на Alibaba се беше сблъскал със затруднения. Тогава направих колосална грешка и взех решение да не закупя акциите. През седмиците след първичното публично предлагане на компанията през септември 2014 г. цената на тази грешка достигна 30 милиона долара. Бих искал сърдечно да ви благодаря, че сте си купили тази книга. Написването й се оказа (в известна степен) катарзисно, тъй като в нея разглеждам историите на други участници, като например Goldman Sachs, които подцениха упоритостта на Джак и продадоха своя дял твърде рано, както и eBay, които го пренебрегнаха като възможен конкурент и това им коства изхвърляне от китайския пазар само няколко години покъсно.

Джак е различен от повечето други интернет милиардери. Като ученик той се затруднява с математиката и носи технологичното си невежество като почетен знак. Извънредно високите му амбиции и неконвенционални стратегии му печелят прозвището “Лудия Джак”. В тази книга ще разгледаме миналото му и чудатата му личност, за да изучим метода на неговата привидна “лудост”. Пазарът на електронната търговия в Китай се различава от този в Съединените щати и другите западни икономики в един много съществен аспект – наследство от десетилетия държавно планиране, както и все така важната роля на държавните предприятия. Alibaba намира и се възползва от така създадените неефективности, на първо място в областта на електронната търговия, а после и в областта на медиите и финансите. Визията на Джак за компанията – и собствените му филантропски начинания – са насочени към преодоляването на най-големите предизвикателства пред Китай – реформа на здравеопазването, образованието и опазването на околната среда.

И все пак основната дейност на Alibaba и до днес остава електронната търговия – пазар, за създаването на който компанията помогна и на който доминира и в момента. Има ли накъде повече да расте? Конкурентите дебнат и чакат своя ред. Правителството на Китай също наблюдава внимателно. Докато Alibaba консолидира повече пазарна мощ, отколкото която и да е друга частна компания някога, ще успее ли Джак да задържи правителството на своя страна?

Въпреки че по-голямата част от дейността на компанията се осъществява в Китай, Alibaba преследва амбициозна международна експанзия. Новоназначеният президент Майкъл Еванс споделя: “Обичаме да казваме, че Alibaba е родена в Китай, но ние сме създадени за света”.

Преди да разгледаме забележителната история за създаването на Alibaba и бъдещите цели на компанията, нека започнем с преглед на това, което Джак нарича “железен триъгълник”, основната причина за превъзходството на компанията до този момент: нейните силни страни в областта на електронната търговия, логистиката и финансите…

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta2020 при завършване на поръчката си.