Време за четене: 5 минути

С „Тялото – Наръчник за употреба“ (изд.„Сиела„, преводач: Анна Карабинска-Ганева) Бил Брайсън прави същото за медицината, което през 2003 г. направи за историята на науката със своя невероятен труд „Кратка история на почти всичко“. Този път Брайсън разказва накратко историята на човешкото тяло и на невероятните опити на поколения медици и биолози да го разберат и да го предпазят от болести.Тази книга е резултат от усилен труд, множество интервюта с някои от най-големите съвременни специалисти и допитване до стотици специализирани издания.

Прочетете откъс от книгата при нас.

Както вече се досещате, инфекциозните болести са любопитно нещо. Някои, като болестта от Акурейри, избухват на произволни места и затихват, преди да се появят някъде другаде. Други напредват през териториите като победоносна армия. През 1999 г. западнонилският вирус се появява в Ню Йорк и за четири години покорява цяла Америка. Някои болести правят големи поразии, после тихо се оттеглят и не се връщат с години или дори никога. Между 1485 и 1551 г. Британия е била неколкократно покосявана от ужасяваща болест, на-речена „смъртоносно изпотяване“, която убива хиляди хора. После внезапно спира и повече никога не се връща. Двеста години по-късно подобна болест се появява във Франция, където я наричат „изпотявания на Пикарди“, но и тя изчезва без следа507. Не знаем къде и кога се инкубира, защо изчезва в точно определено време или къде се намира в момента. Подобни необясними избухвания са много по-чести, отколкото си представяме. Всяка година в САЩ и най-вече в Северна Минесота шест души се разболяват от вируса на Повасан. Някои от пострадалите имат само леки, грипоподобни симптоми, но други получават трайни неврологични увреждания. Около 10% умират. Не се лекува и не може да се предотврати. В Уисконсин през 2015 – 2016 г. петдесет и четирима души от дванайсет различни района се разболяват от почти непозната бактериална инфекция, наречена елизабеткингия. Петнайсет от жертвите умират. Елизабеткингията се причинява от често срещан микроб в почвата, но той много рядко засяга хората. Можем само да гадаем защо изведнъж се е развихрил на голяма част от територията на щата и после внезапно е изчезнал. Туларемията, инфекциозно заболяване, разпространявано от кърлежи, убива в Щатите към 150 души годишно, но с променлива честота и разпространение. За единайсет години между 2006 г. и 2016 г. болестта е убила 232 души в Арканзас, но само един човек в съседна Алабама, въпреки приликите в климата, почвата и популацията от кърлежи. Списъкът от подобни примери е дълъг.

Може би най-мистериозен от всички вируси е бурбонският вирус, наречен на окръг Бурбон в Канзас, където се появява за първи път през 2014 г.508 През пролетта на тази година Джон Систед, здрав мъж на средна възраст от Форт Скот, на 150 км южно от Канзас Сити, работел в двора на къщата си, когато забелязал, че е ухапан от кърлеж. Скоро му се появили болки и вдигнал температура. Симптомите не се подобрили, той бил приет в местната болница и започнали лечение с доксициклин, стандартен антибиотик при инфекции от кърлежи, но без видим ефект. През следващите два дена състоянието на Систед продължило да се влошава. После органите му започнали да отказват един по един. На единайсетия ден той починал.

Бурбонският вирус представлява цял нов клас вируси. Той принадлежи към групата, наречена Тогото вируси, които са епидемични в райони на Африка, Азия и Източна Европа, но точно този щам е напълно нов. Защо се е появил в средата на Съединените щати, е пълна загадка. Никой във Форт Скот или където и да било другаде в Канзас не получава тази инфекция, но след една година един мъж в Оклахома, която е на 400 км, се разболява от същото. Оттогава са регистрирани още пет случая. Центърът за контрол на болестите е много сдържан при оповестяване на цифрите. Казват само, че „от юни 2018 г. насам в среднозападните и южните щати има лимитиран брой случаи, предизвикани от бурбонски вирус“, което е доста неточно, тъй като броят на подобни инфекции очевидно не може да бъде „лимитиран“. Докато пишех тази книга, съобщиха за 58-годишна жена, която била ухапана от кърлеж, докато работела в държавния парк „Мерамек“ в Източен Мисури, и починала наскоро след това.

Много е възможно тези неуловими инфекции да засягат много повече хора, но ако пораженията не са многобройни, те не ги забелязват. „Ако лекарите не правят лабораторни тестове точно за тази инфекция, ще я пропуснат“, заявява пред Националното радио учен от Центъра за контрол на болестите през 2015 г. по повод на хартландския вирус, друг загадъчен патоген (а те са много на брой). До края на 2018 г. хартландският вирус беше заразил двайсет души. Броят на хората, които е убил от появата си през 2009 г. край Сент Джоузеф, Мисури, е неизвестен. Засега знаем само, че тези вируси инфектират много малко хора, много отдалечени един от друг, които нямат явна връзка помежду си.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta2020 при завършване на поръчката си.